Svjetski dan Roma, 8. travnja

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja, jer je na taj dan 1971. godine u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma na kojemu su usvojene odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Kongres u Londonu jedan je od najvažnijih događaja u povijesti Roma kada je proglašen i službeni romski jezik te je službeno prihvaćen naziv Rom, što na romskom jeziku znači čovjek. Dan je to proslave romske kulture i podizanja svijesti o problemima i predrasudama s kojima se Romi svakodnevno suočavaju.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj, odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je održan prvi Kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji se od tada svake godine obilježava u cijelom svijetu.

Na području Koprivničko-križevačke županije živi značajan broj pripadnika romske nacionalne manjine, a u suradnji sa županijskim Vijećem romske nacionalne manjine čiji je predsjednik Franjo Horvat, Županija svojom podrškom radu Vijeća nastoji podizati njihov životni standard.

Župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar zahvaljuju županijskom Vijeću na dobroj suradnji te čestitaju Svjetski dan Roma svim pripadnicima romske nacionalne manjine.

Služba ureda župana

Izvor fotografije: Wikipedia