Svjetska kampanja „Milijarda ustaje“ i ove godine upozorava na nasilje nad ženama i djevojčicama

Na Strossmayerovom trgu u Križevcima u četvrtak, 14. veljače održana je akcija u sklopu svjetske kampanje „Milijarda ustaje“ u organizaciji Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije, Udruge „HERA“, Križevačkih mažoretkinja, Udruge osoba s invaliditetom Križevci i Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

Kampanja “Milijarda ustaje” svjetska je kampanja koju je pokrenuo aktivistički pokret V-day 2012. godine predvođen aktivistkinjom Eve Ensler, kao poziv na akciju i odgovor na zastrašujuću statistiku po kojoj je svaka treća žena u svijetu pretučena ili silovana, što čini ukupno jednu milijardu zlostavljanih žena. Predsjednica županijskog Povjerenstva Verica Rupčić i predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić upoznale su okupljene o važnosti obilježavanja ove kampanje i osiguravanja adekvatnih mehanizama zaštite žrtava nasilja, te ujedno pozvale javnost na nultu stopu tolerancije na nasilje.

Kampanju su podržali i zamjenik župana Ratimir Ljubić te gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa suradnicima, kao i ostali članovi županijskog Povjerenstva.

U sklopu programa pročitana su svjedočanstva žena koje su doživjele neki od oblika nasilja u zdravstvenim ustanovama, a o kojima su progovorile tijekom akcije #prekinimošutnju, dok je akcija završila plesom „Break the chain“ koji su izvele Križevačke mažoretkinje i plesna grupa križevačke Gimnazije.

Služba ureda župana