Svi testirani uzorci na koronavirus negativni, Koprivničko-križevačka županija i dalje jedina bez aktivnih slučajeva bolesti COVID-19

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke obavještava javnost kako na području županije nema zabilježenih novih slučajeva bolesti COVID-19 te kako je zdravstveno i epidemiološko stanje stabilno. Svih 27 testiranih uzoraka  iz opće populacije u posljednja 24 sata je negativno, a trenutno je pod mjerom samoizolacije pet osoba, bliskih kontakata ranije pozitivnih osoba.

Koprivničko-križevačka županija i dalje je jedina u Hrvatskoj bez novih slučajeva i aktivnog pozitiviteta na koronavirus. Od početka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom na području Koprivničko-križevačke županije zabilježeno je 99 slučajeva oboljenja.

Danas je održana i koordinacija Stožera civilne zaštite na kojoj su razmijenjene aktualne informacije o epidemiološkom stanju na području županije. Članovi Stožera raspravili su o provedbi mjera zdravstvene zaštite te naglasili važnost očuvanja zdravstveno-socijalnog sustava županije od proboja koronavirusa s naglaskom na posebnu brigu o najugroženijim skupinama, starijim osobama i kroničnim bolesnicima.

Upravo zbog toga, a s ciljem dodatnog jačanja sustava socijalne skrbi, u tijeku je provedba projekta „Zajednica u zajednici“ kojim se kroz edukaciju i interaktivna predavanja  dodatno unaprjeđuju kompetencije zaposlenika ustanova i obiteljskih domova za smještaj starijih i nemoćnih osoba te udomiteljskih obitelji.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako je na snagu s današnjim danom stupila Odluka o nužnoj mjeri obveznog korištenja maski za lice kojom je propisana obveza korištenja maski za lice u medicinskim ustanovama, prijevoznim sredstvima javnog prijevoza, trgovinama, prodavaonicama i drugim javnim mjestima te Odluka o nužnim mjerama za organizaciju okupljanja na kojima je prisutno više od sto sudionika. S obzirom na rezultate provedenih nadzora, istaknuo je načelnik, do sada nisu zabilježena veća kršenja propisanih mjera.     

Županijski Stožer civilne zaštite na kraju koordinacije  pozvao je sugrađane  na odgovorno ponašanje i pridržavanje uputa HZJZ-a i odluka Nacionalnog Stožera civilne zaštite, svih općih mjera zdravstvene zaštite primjenjivanjem socijalne distance, održavanjem higijenskog standarda i dezinfekcije kako bi se smanjilo širenje zaraze koronavirusa te time zaštitilo vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije