Svečanost podizanja Zelene zastave u OŠ Sokolovac

U srijedu, 10. lipnja 2013. godine, u OŠ Sokolovac održana je svečanost podizanja Zelene zastave čime je škola potvrdila srebrni status međunarodne eko škole.

Tome je prethodila svečanost obnavljanja statusa i dodjele nove Zelene zastave u organizaciji Udruge Lijepa naša održana u petak, 10.svibnja 2013. u Zagrebu.

Školska svečanost započela je izvođenjem državne himne, a nakon toga gostima se obratio ravnatelj škole, gospodin Saša Korkut. Pozdravljajući sve nazočne, zahvalio se na dosadašnjem predanom radu na različitim projektima i aktivnostima koje se provode radi zaštite prirode i okoliša. Pri tom je istaknuo odličnu suradnju i pomoć pri sustavnom provođenju i realizaciji programa međunarodne eko škole te se na njoj zahvalio Hrvatskim šumama – Šumariji Sokolovac, koji su i eko‑kumovi naše škole, Udruzi Lijepa naša, članovima Eko odbora, Vijeću roditelja, Školskom odboru, Općini Sokolovac, Koprivničko- križevačkoj županiji, svim eko koordinatorima, bivšoj ravnateljici Dragici Osman, svim učenicima, učiteljima i djelatnicima, kao i svim prijateljima škole.

U nastavku su se uzvanicima obratile eko koordinatorice Branka Bader i Nataša Petrović koje su nazočne podsjetile na niz konkretnih ekoloških aktivnosti koje su se provodile tijekom prošle i ove školske godine.

Kontinuirano se radi na razvrstavanju i adekvatnom zbrinjavanju otpada. U tu svrhu u školi postoje spremnici za prikupljanje starog papira, baterija, PVC boca, a od ove školske godine i najlon vrećica. Zbrinjavanje se odvija u suradnji s poduzećima Unija-papir d.d. iz Koprivnice i Friš d.o.o. iz Križevaca. Pojačanim radom eko patrola svakodnevno se čisti okoliš škole. Organiziraju se i akcije prikupljanja i zbrinjavanja električnog i elektroničnog otpada u suradnji s poduzećem Prizma VV d.o.o. iz Malog Otoka. Za učenike se organiziraju foto-natječaji te se obilježavaju eko datumi.

U protekle dvije godine priključili smo se globalnom pokretu „Zelena čistka- jedan dan za čisti okoliš“.  Akcija obuhvaća kartiranje i čišćenje divljih odlagališta otpada u okolici Sokolovca, kao i čišćenje šireg okoliša škole. Akcija je realizirana uz pomoć Vijeća roditelja, GPK Komunalac d.d. iz Koprivnice te poduzeća Poljocentar d.o.o. iz Križevaca.

Ove školske godine uspješno smo sudjelovali u međunarodnoj kampanji „Za manje otpada – Litter Less“ te smo za svoj rad primili Eco Schools/Wrigley Company Foundation certifikat. Kampanja se provodi s ciljem smanjenja otpada te se u tom smislu nastoji dugoročno utjecati na promjenu navika kod mladih. Sponzor kampanje je tvrtka Wrigley.

Svake godine škola provodi i cjelogodišnje eko projekte. Prošle godine to je bio projekt „Budimo prijatelji“ kojemu je cilj bio razvijanje suradnje i boljih odnosa na svim razinama. Ovogodišnji projekt nosi naziv „Znamenitosti općine Sokolovac“. Cilj projekta je približavanje učenika, ali i šire zajednice prirodi te razvijanje svijesti o znamenitostima zavičaja (prostora Općine Sokolovac) i nastojanje da se one vrednuju – predstave članovima zajednice i posjetiteljima Općine.

Program je nastavljen nastupom školskog zbora koji je otpjevao pjesmu „Moj zavičaj“ za koju su tekst napisali učenici, a uglazbila ju je učiteljica Nives Negro Sokač.

Uslijedilo je kratko obraćanje gostiju: prvo nam je na postignutim uspjesima čestitala zamjenica načelnika Općine Sokolovac, gospođa Vesna Belak Došenović, a potom predstavnik Šumarije Sokolovac, gospodin Dean Pisačić. Uz njih, svečanosti su prisustvovali predstavnici Vijeća roditelja, Društva žena Sokolovac, župnik Mario Križanac i drugi gosti.

Program je završio izvođenjem eko himne i svečanim podizanjem Zelene zastave.

 Nataša Petrović, prof