Svečanom sjednicom proslavljen 769. rođendan Križevaca, župan Koren poručio: Neka svatko od nas da svoj doprinos da naš grad bude još bolji i ljepši. Kada se sve zbroji, najvažnije se okrenuti iza sebe i pogledati što smo dali svom gradu, županiji i državi i to je jedina ispravna računica

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća koja je, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održana u Hrvatskom domu, Križevci su danas proslavili svoju 769. obljetnicu, a događanju su prisustvovali predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, župan Darko Koren, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn sa suradnicima, predsjednik Gradskog vijeća Marko Katanović i drugi uzvanici.

Predsjednik Milanović Križevčanima je čestitao rođendan, naglasivši važnost korištenja sredstava EU fondova.

Župan je izrazio zadovoljstvo dolaskom predsjednika na Dan grada Križevaca te pozdravio sve okupljene, uz riječi: „Unatoč skromnoj proslavi, u našim srcima osjećamo radost što smo stanovnici ovog grada i veselimo se svim uspjesima koje je on postigao. U vremenu smo lokalnih izbora, ali današnja poruka mora biti da ostavimo političke borbe po strani i neka svatko od nas da svoj doprinos da naš grad bude još bolji i ljepši. Kada se sve zbroji, najvažnije se okrenuti iza sebe i pogledati što smo dali svom gradu, županiji i državi i to je jedina ispravna računica. Smatram kako sam svih ovih godina predano radio za svoj grad i to ću činiti i nadalje. Vodstvu Križevaca želim puno zdravlja, čestitam na svim postignućima te želim puno uspjeha u ostvarivanju planova, a posebno čestitam dobitnicima javih priznanja. Dragi naš grade, sretan ti 769. rođendan!

Gradonačelnik Rajn kazao je kako je ponosan što su Križevci postali primjerom i mnogim većim gradovima u Hrvatskoj, pa i u Europi, te je istaknuo važnost ulaganja u obnovljive izvore energije i sportsku infrastrukturu, a najviše u programe za djecu i mlade. Želimo graditi moderne, oku ugodne i sretnim ljudima ohrabrene Križevce, dodao je gradonačelnik Rajn.

Predsjednik Gradskoga vijeća Križevaca Marko Katanović i gradonačelnik Rajn zatim su uručili priznanja zaslužnim Križevčanima, pojedincima i udrugama.

Počasnim građaninom proglašen je akademik Ferdo Bašić, redoviti sveučilišni profesor, profesor emeritus i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Akademije poljoprivrednih znanosti, a nagradu za životno djelo primio je Ratislav Matić za izniman doprinos na područjima znanosti, tehnologije, odgoja, obrazovanja i kulture. Pakete Grada dodijeljene su Udruzi 15. Mješoviti protuoklopni artiljerijski divizion Križevci, Hrvatskom pjevačkom društvu Kalnik i Javnoj vatrogasnoj postrojbi Križevci. Priznanja Grada uručena su rukometnim reprezentativkama, blizankama Dori i Larissi Kalaus, atletskoj reprezentativki Veroniki Drljačić, Vatrogasnoj zajednici grada uz 75. obljetnicu djelovanja te Košarkaškom klubu Radnik uz 50. obljetnicu kluba. Zahvalnice gradonačelnika primili su glazbenik Luka Lovreković, humanitarci Slavko Švagelj i Martina Zrno te Lovačko društvo Sveti Hubert uz 25. obljetnicu rada.

Uime nagrađenih prigodne je riječi uputio počasni građanin Križevaca, akademik Ferdo Bašić.

 

Služba ureda župana

Foto: Prigorski.hr