Svečanom akademijom obilježeno 130 godina rada i postojanja Obrtničke škole Koprivnica

Povodom 130. obljetnice Obrtničke škole Koprivnica održana je svečana akademija kojoj je prisustvovao župan Darko Koren i zamjenik župana Ivan Pal.

Pozdravne riječi uputio je ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Ratko Ljubić zahvalivši svima na dolasku kao i na suradnji, prvenstveno mnogim ustanovama, institucijama i obrtima jer je „uz njihov trud i zalaganje naša škola stvorila mnoge priznate obrtnike u ovom kraju“. Osvrnuo se i na dosad osvojene nagrade pri čemu je posebno naglasio kako je škola dvostruka dobitnica nagrade „Šegrt Hlapić“ za najbolju školu izvođača programa za obrtnička zanimanja, a osvojila je i nagradu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva „Škola – prijatelj zajednice“, nagradu Ponos Hrvatske, nagradu za osnivanje Humanitarne udruge „Šegrtsko srce“, plakete Grada Koprivnice kao i zahvalnice Koprivničko-križevačke županije. Pored toga, prisutne je upoznao kako je škola uspješna i u provedbi EU projekata u sklopu koje je 70-ak učenika škole odradio praktičnu nastavu. Isto tako, istaknuo je da je škola  nositeljica Erasmus + programa i povelje Erasmus + ambasadora u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te da je od ove godine osnovana i učenička zadruga „Zlatne ruke“ koja će „zasigurno pružiti našim učenicima nova praktična iskustva“. Ravnatelj se osvrnuo i na povijest škole te zahvalio svima na podršci svih ovih godina.

Uime osnivača škole prisutnima se obratio župan Koren istaknuvši značaj i ulogu škole kroz povijest riječima: „Obrtnička škola Koprivnica kroz povijest je imala značajnu ulogu u obrazovanju mladih, ali isto tako i u razvoju obrtništva što je izuzetno važno.“ Osvrnuo se i na osvojene nagrade koje je škola osvojila dodavši: „Sve ove nagrade koje je škola dobivala u nazad nekoliko godina dokaz su da se radi o jednoj izuzetno organiziranoj ustanovi koja u vrlo snažnoj konkurenciji predstavlja ishodište hrvatskog obrtničkog obrazovanja“. Na kraju se zahvalio svima na doprinosu i čestitao 130 godina rada i postojanja istaknuvši: „Vaša škola daje značajan doprinos na našem području i djeluje u sinergiji s gospodarstvom i obrtništvom i stoga hvala svima koji čine sve da bismo Hrvatsku državu kompletirati, a ona nije kompletna ako upravo ovaj sektor nije jednako razvijen kao i ostali. Čestitam Vam na dugogodišnjem radu i želim da ustrajete na tom uspješnom putu i dalje.“

Čestitke povodom ove visoke obljetnice uputili su i načelnica Sektora za zajedničke poslove i programe iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Zagreb Vera Šutalo te zamjenica gradonačelnika Grada Koprivnice Melita Samoborec, a za kulturno umjetnički dio programa pobrinuli su se učenici Obrtničke škole Koprivnica.

Služba ureda župana