Svečano uručenje priznanja dostručnim djelatnicima u klubovima liječenih alkoholičara

U Zavodu za javno zdravstvo svečano su uručena priznanja dostručnim djelatnicima u klubovima liječenih alkoholičara koji djeluju na području Koprivničko-križevačke županije.

Program edukacije dostručnih djelatnika pokrenut je ispred Saveza za zaštitu duševnog zdravlja i suzbijanje ovisnosti kao projekt „Support – Razvoj grupe za stručnu podršku radu KLA“, uz partnersku podršku Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije. Predstavila ga je voditeljica projekta Nadica Puškaš, dipl. soc radnik.

Cijeli projekt osposobljavanja prve grupe dostručnih djelatnika koji će biti spremni pružiti podršku u stručnom radu klubova liječenih alkoholičara (KLA) razvio se iz potrebe i nastojanja Saveza i Zavoda da unaprijedi stručni rad klubova. Polazio je od ideje da klubovi sami među svojim članstvom mogu iznjedriti kvalitetan kadar za pomoć u stručnom radu. Postavljeni su određeni kriteriji za izbor kandidata iz klubova kao što su zainteresiranost osobe za osposobljavanje, pozitivne osobne karakteristike, dugogodišnja apstinencija od alkohola, dugogodišnje aktivno sudjelovanje u radu kluba. Jednogodišnje osposobljavanje je uključivalo edukaciju kroz Seminar senzibilizacije za probleme uzrokovane ovisnošću o alkoholu u organizaciji Hrvatskog saveza klubova i Referentnog centra za alkoholizam u Zagrebu. Nakon toga su se kandidati uključili u stručni rad klubova pod nadzorom po jednog im određenog mentora, stručnog djelatnika u klubu. Uz praćenje vođenja stručnog rada kandidati su održali najmanje tri samostalna terapijska sastanaka. U Zavodu za javno zdravstvo organizirana su im još tri edukacijska susreta koje su pripremali stručnjaci iz Zavoda i stručni djelatnici iz klubova. Bile su to edukacije iz područja alkohologije po temama: Osnovna načela rada KLA, Komunikacija, Grupa i vođenje grupe i Recidiv. Osim toga kroz program im je pripremljen i uručen priručnik koji su pripremili  mr. sc. Davorka Gazdek, dr. med. i mr. Milan Čapalija, prof. psihologije.

Kandidati su sa 100% sudjelovanjem na svim predviđenim edukacijama, te procjenom i ocjenom kandidata od strane njihovih mentora uspješno dovršili osposobljavanje, te tako zaslužili priznanja za dostručne djelatnike. Priznanja im je uručila voditeljica projekta.

Dostručnim djelatnicima posebne čestitke i riječi podrške izrazili su i zamjenik župana, Ivan Pal, predsjednik Županijskog povjerenstva za suzbijanje droga i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, mr.sc. Draženka Vadla, dr. med. Podršku su im dali i članovi njihovih obitelji, prijatelji, te stručni djelatnici iz klubova.

Oni će sad osnaženi stručnim znanjem, a prije svega svojim iskustvom i dubinom vlastitog uvida u proživljeno iskustvo ovisnosti o alkoholu, preuzeti ulogu dostručnog djelatnika u svojim klubovima. Anica Stojković i Jasminka Dedi u KLA Centar Koprivnica, Mato Lovreković i Nikola Gašparić u KLA Križevci, Katarina Budaj u KLA Podravka i Dražen Šemovčan i Dubravka Gregurić u Društvu za suzbijanje alkoholizma u Đurđevcu.