Svečano otvoreni Dani regionalnog razvoja i EU fondova

U organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u Šibeniku se od 4. do 6. listopada održava konferencija „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ kojoj prisustvuju župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić, kao i ravnateljica PORA-e Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić, kao predstavnik regionalnog koordinatora za područje Županije.

Konferenciju je svečano otvorio predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, a uz njega su bili nazočni i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, u ime domaćina, te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić i predstavnici vlada Slovačke, Mađarske, Poljske, Makedonije, Rumunjske, Slovenije i Malte.

Premijer Plenković govorio je o uspjesima Vlade te je naglasio kako europski fondovi imaju dva temeljna značenja s aspekta Hrvatske – prvi, da se smanje unutarnje nejednakosti u pogledu razvijenosti županija i krajeva, a drugi da se u što kraćem roku dosegne razvoj drugih članica EU čije su regije gospodarski razvijenije ili su kroz više godina koristile benefite kohezijske politike EU. Također je iznio podatak da u Hrvatskoj sredstva iz EU fondova čine 80 posto svih javnih investicija, a ministrica Žalac je istaknula kako su dosadašnji rezultati u povlačenju EU sredstava odlični, no predstoji još mnogo posla. Ministrica je dodala kako su izmjenama i dopunama Zakona o regionalnom razvoju osigurali usklađivanje prioriteta razvoja državne i regionalne razine, a transformacijom razvojnih agencija u javne ustanove i regionalnog koordinatora omogućili su korištenje europskih sredstava tehničke pomoći u cilju pripreme projektne dokumentacije, stvaranja zaliha kvalitetnih projekata te lakšeg i bržeg pristupa korisnicima EU sredstava. Okupljene su pozdravili i šibensko-kninski župan Goran Pauk te šibenski gradonačelnik Željko Burić.

U sklopu konferencije dodijeljena su i priznanja najboljim gradovima prema istraživanju portala Gradonačelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos. Grad Križevci proglašeni su najboljim gradom u Hrvatskoj po korištenju EU fondova, a ovo prestižno priznanje gradonačelniku Mariu Rajnu uručila je ministrica Žalac. Gradonačelnik je tom prilikom zahvalio svim suradnicima koji su radili na projektima, istaknuvši kako je od 2007. do danas pripremljeno 15 projekata vrijednih 90 milijuna kuna. Grad Koprivnica bio je jedan od pet finalista u kategoriji gradova najboljih za život, što je također velik uspjeh, a nagradu je na kraju odnio Dubrovnik. Župan i zamjenik Ljubić gradonačelnicima Mariu Rajnu i Mišelu Jakšiću uputili su čestitke na ovim odličnim rezultatima koji pokazuju koliko se naporno i kvalitetno radi u Podravini i Prigorju.

Župan i ravnateljica Birčić također će prisustvovati Razvojnom forumu, a na konferenciji sudjeluje više od 700 predstavnika državnih i javnih institucija te županija, gradova i općina, kojima će biti prezentirani primjeri dobre prakse kada je riječ o korištenju sredstava EU fondova.

Služba ureda župana