Svečano otvorena novouređena atletska staza u Križevcima

Nijedan se sportski teren u Križevcima nije toliko čekao, a toliko želio. Ako bismo neki sport poistovjetili s Križevcima, onda to mora biti atletika koja je povijest ovog grada - istaknuo je župan Koren na otvorenju.

Župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, znanost, sport i nacionalne manjine Ana Mušlek jučer su prisustvovali svečanom otvorenju novouređene atletske staze u Križevcima.

Riječ je o ulaganjima vrijednim 2,4 milijuna kuna koji su provedeni kroz dvije faze, a prvu su fazu sufinancirali Koprivničko-križevačka županija, Grad Križevci, Središnji državni ured za šport odnosno Ministarstvo turizma i sporta, Zajednica športskih udruga Križevci i Sportske igre mladih. Drugu fazu u potpunosti je financirao Grad Križevci, a što se samih radova tiče uređena su borilišta za bacanje kugle i koplja, sjeverni luk staze te je postavljena sintetička podloga, odnosno tartan. Staza sa 6 traka ima važeći certifikat Međunarodne atletske federacije te se na njoj mogu održavati natjecanja.

Nijedan se sportski objekt, teren u Križevcima, nije toliko čekao, a toliko želio. Ako bismo neki sport poistovjetili s nekim gradom, Križevce moramo poistovjetiti s atletikom koja je povijest ovog grada. U povijesti Kluba mnogo je značajnih ljudi koji su ostavili svoj trag i na tome im od srca zahvaljujem. Čestitam svima uključenima na ovom velikom događaju, i za Križevce i za županijski sport, i vjerujem kako će nova staza dodati dodatni zamah za još bolje rezultate mladih generacija. Želim vam svako dobro te mnogo uspjeha i sreće na natjecanjima i treninzima“, istaknuo je župan Koren prilikom otvorenja.

Gradonačelnik Križevaca Mario Rajn stazu je otvorio rezanjem vrpce u prisustvu perspektivnih atletičarki Veronike Drljačić i Ide Šimunčić, zahvalivši svima koji su pružili financijsku te kazao: „Atletika je najtrofejniji sportski kolektiv u gradu i trebalo bi puno imena istaknuti koji su tome pridonijeli. Jako mi je žao što otvorenje staze nije dočekao nedavno preminuli Mladen Pavljak, naš prvi trener u atletskom klubu na čiji smo grob položili vijenac prije ovog otvaranja. Ovaj projekt je jedan od najznačajnijih u zadnjih godina u gradu, pa i zadnjih nekoliko desetljeća. Staza je ovdje, staza je za generacije koje dolaze. Od srca svim Križevčanima čestitam ovaj dan jer će ovaj datum ostati zlatnim slovima upisano u gradskoj povijesti.

Zadovoljstvo novom stazu izrazila je i atletičarka Drljačić te izbornik Hrvatske atletske reprezentacije Mladen Katalinić koji je dodao kako mladi sada imaju prave uvjete za postizanje olimpijskih normi.

Nakon govora i rezanja vrpce, križevačke atletičarke i atletičari otrčali su počasni krug na novouređenoj atletskoj stazi.

Otvorenju su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Danijel Šaško sa suradnicima, olimpijac i tajnik županijske Zajednice sportova Branko Zorko, predsjednik Zajednice sportskih udruga Križevci Branislav Pengov, predsjednik Atletskog kluba Križevci Mladen Klasić, trener Atletskog kluba Križevci Dragutin Palčić te prva generacija križevačkih atletičara.

 

Služba ureda župana