Svečano obilježeni Dan križevačkih branitelja i 27. obljetnica oslobađanja vojarne u Križevcima

U ponedjeljak, 17. rujna svečano su obilježeni Dan branitelja Domovinskog rata Grada Križevaca i 27. obljetnica oslobađanja vojarne u Križevcima, a programu je u ime Koprivničko-križevačke županije prisustvovao župan Darko Koren.

Svečanost je započela prijemom kod gradonačelnika Križevaca Maria Rajna, a zatim je služena sveta misa zahvalnica za poginule branitelje u župnoj crkvi sv. Ane koju je predvodio velečasni Stjepan Soviček. Nakon mise, uzvanici su se okupili u kolonu te krenuli prema spomen obilježlju “Majka poginulog junaka” gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Prigodnim riječima tamo su se obratili župan, gradonačelnik Rajn, izaslanik predsjednika Vlade i predsjednika Sabora Damir Felak, izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general pukovnik Mladen Markač, saborski zastupnik Branko Hrg, predsjednica kriznog stožera Ivana Sučec-Trakoštanec, predsjednik tadašnje Općine Križevci Stjepan Palijan te brigadir i ratni zapovjednik Darko Kereša. Vijenac je u ime Županija položila delegacija u sastavu: župan i članovi Županijske skupštine Božidar Štubelj, Stjepan Peršin i Goran Borčić.

Središnja proslava održana je u restoranu „Vojarna“ kojoj su prisustvovali i izaslanik ministra obrane Marijan Cinkuš, izaslanik ministra unutarnjih poslova Vjekoslav Štimac, delegacije Grada Pakraca i Grada Novske, brigadir Željko Topolovec, pukovnik Zvonko Beljo, pukovnik Vlado Kolić, pukovnik Tomislav Jurić, zamjenik križevačkog gradonačelnika Danijel Šaško, predsjednik Gadskog vijeća Grada Križevaca Marko Katanović, načelnik Policijske postaje Križevci Dražen Pečarić, zapovjednik tadašnje Općine Križevci Božidar Štubelj, općinski načelnici, županijski i gradski vijećnici te drugi uvaženi gosti.

U sklopu svečanosti održano je i tradicionalno natjecanje branitelja, a gradonačelnik Rajn i general pukovnik Mladen Markač uručili su medalje i pokale najboljima u pikadu i beli. Treće mjesto u pikadu osvojila je ekipa 117. brigade, druga je bila HVIDRA Križevci, a najbolja ekipa bila je Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a “Sveti Marko Križevčanin”. U beli je druga bila Udruga hrvatskih branitelja liječenih od PTSP-a “Sveti Marko Križevčanin”, a prvo je mjesto osvojila HVIDRA Križevci.

Također, u nedjelju, 16. rujna, na spomen području kod križevačke šumarije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 27. godišnjica od pogibije prvih križevačkih žrtava Domovinskog rata – Marija Jembreka i Miljenka Klobučara. Ove je godine održana i humanitarna utakmica za Udrugu „Maslačak“ koju su odigrali NK „Radnik-Križevci“ i MNK Futsal Dinamo na kojoj je prikupljeno 6.000,00 kuna.

Služba ureda župana

Izvor fotografija: prigorski.hr