Svečano obilježeni 26. obljetnica preuzimanja vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja

„Na proces stvaranja slobodne i samostalne hrvatske države gledam kao na gradnju kuće, a upravo su hrvatski branitelji i sve ono što su nam ostavili u naslijeđe njezin najvažniji dio, njezini temelji."

Svetom misom u crkvi sv. Nikole u Koprivnici za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u subotu, 30. rujna započelo je svečano obilježavanje 26. obljetnice preuzimanja vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja.

Nakon mise, kod „Središnjeg križa“ na gradskom groblju „Pri svetom duhu“ vijenac je položila delegacija u sastavu predsjednika Odbora za branitelje Grada Koprivnice Ivice Jurenca, potpredsjednika Gradskog vijeća Grada Koprivnice Gorana Kovačića te člana Odbora za obilježavanje preuzimanja Vojarne Zorana Gošeka. Ispred „Križa života“ na prostoru bivše vojarne „Ban Krsto Frankopan“ vijenac položila županijska delegacija u sastavu župana Darka Korena, zamjenika župana Ratimira Ljubića i predsjednika Županijske skupštine Željka Pintara, kao i delegacija u sastavu predsjednika Gradskog vijeća Grada Koprivnice Ivana Pala, predsjednika Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Nikole Gregura te ratnog zapovjednika 117. koprivničke brigade Dragutina Kralja. Prigodnim su se govorima obratili zapovjednik policijske postaje i član Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica Krešimir Papac te zapovjednik Kralj, u kojima su se prisjetili hrabrosti koprivničkih branitelja te im zahvalili na svemu što su učinili za slobodu Republike Hrvatske.

Župan i suradnici uključili se u tradicionalni mimohod pripadnika ratnih postrojbi Hrvatske vojske, Ministarstva unutarnjih poslova i udruga proizašlih iz Domovinskog rata od bivše vojarne do Zrinskog trga, na kojemu je zatim upriličen počasno-ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Svečanost je nastavljena kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata, gdje su vijence položile delegacija predsjednice Republike Hrvatske u sastavu izaslanika generala Mladena Markača, delegacija Ministarstva branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova u sastavu generala Josipa Lucića i načelnika Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslava Štimca, delegacija Grada Koprivnice u sastavu gradonačelnika Mišela Jakšića i zamjenica gradonačelnika Melite Samoborec i Ksenije Ostriž, delegacija Odbora za branitelje Grada Koprivnice u sastavu Josipe Franjo, Vesnice Babec i Kristine Škode te delegacija 106. brigade iz Orašja.

Uz prigodno obraćanje predsjednika koprivničkog Odbora za branitelje i ratnog zapovjednika Specijalne jedinice policije PU KKŽ „Ban“ Ivice Jurenca, koji je zahvalio svima koji su doprinijeli pobjedi u Domovinskom ratu, pročitana su imena smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja s područja bivše Općine.

Nakon glazbenog programa učenika OŠ „Đuro Ester“ Koprivnica Sare Forjan i Šimuna Benedikta Kopričanca te Klape Viva, mimohodom se krenulo na svečanu sjednicu u dvoranu Domoljub.

Okupljene je na sjednici pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Ivan Pal, a zatim se predsjednik Kriznog štaba Nikola Gregur prisjetio mirnog preuzimanja koprivničke vojarne te pomoći koprivničkih gospodarstvenika braniteljima, izbjeglicama i prognanicima, uz želje da se taj prostor ispuni novim sadržajima. Gradonačelnik Mišel Jakšić braniteljima je uputio čestitke na hrabrosti i požrtvovnosti, kao i zahvale što je „Koprivnica obranjena bez ijednog ispaljenog metka“, a Republika Hrvatska izašla kao pobjednik obrambenom ratu.

Župan je također čestitao svima koji su se na bilo koji način uključili u obranu Koprivnice prije 26. godina te poručio kako se doprinosa branitelja i njihovih obitelji moramo sjetiti svakog dana, a ne samo tijekom obilježavanja važnih obljetnica, kazavši: „Na proces stvaranja slobodne i samostalne hrvatske države gledam kao na gradnju kuće, a upravo su hrvatski branitelji i sve ono što su nam ostavili u naslijeđe njezin najvažniji dio, njezini temelji. Zadatak svih nas je održavati te temelje i zato smo danas ovdje. Hrvatska je velika kuća u kojoj zajedno živimo i unatoč svim problemima koji muče hrvatske branitelje, a i stanovništvo općenito, moramo djelovati složno i zajednički ako želimo opstati i riješiti ih. Pomažimo obiteljima branitelja koji nisu s nama i braniteljima koji su s nama i s ponosom se prisjećajmo dana kada se stvarala naša domovina.“

Izaslanik ministra hrvatskih branitelja Josip Lucić istaknuo je kako „sve ratne postrojbe s područja Koprivničko-križevačke županije svjedoče o zajedničkom uspjehu obrane Republike Hrvatske“ te kako je važno mlade generacije upoznati sa značajem domoljublja i djelovanjem naših postrojbi u Domovinskom ratu. Spomenuvši nedavno potpisan Sporazum braniteljskih zadruga i Podravke, general Lucić dodao je kako su branitelji pokazali da žele sebi i svojim obiteljima stvoriti bolju egzistenciju, u čemu će ih Ministarstvo podržati.

Počasni građanin Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te izaslanik predsjednice Republike Hrvatske general Mladen Markač uputio je čestitke svima koji su i u najtežim trenucima ostali vjerni domovini i sačuvali Koprivnicu. Okupljene je podsjetio na slavne i teške povijesne dane 1991. godine, zaključivši svoj govor riječima: „Moramo ponovno, kao u Domovinskom ratu, staviti glave skupa i pomoći našoj Hrvatskoj da napravi iskorak, kako bi svi zajedno mogli bolje živjeti i osigurati blagostanje za one koji dolaze iza nas.

Nakon prigodnih govora, uzvanici su mogli uživati u glazbenim nastupima KUD-a Podravka, a program je završen projekcijom dokumentarnog filma „Sve je bio dobar san“ u kinu „Velebit“.

Svečanom obilježavanju 26. obljetnice preuzimanja koprivničke vojarne i Dana koprivničkih branitelja još su prisustvovali saborski zastupnik Damir Felak, predstojnica Ureda državne uprave u Koprivničko-križevačkoj županiji Elizabeta Repić Perković, članovi tadašnjeg Kriznog štaba, predstavnici ratnih postrojbi hrvatske vojske i policije, predstavnici županijskih i gradskih ustanova, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata, gospodarstvenici te mnogi drugi.

Služba ureda župana