Svečano obilježena četvrta obljetnica izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu Mladenu Markaču i Anti Gotovini

U organizaciji Udruge „Peski Art Đurđevac“, Mjesnog odbora Peski Đurđevac te Turističke zajednice Grada Đurđevca održana je svečanost obilježavanja četvrte obljetnice izricanja oslobađajuće presude hrvatskim generalima u Haagu Mladenu Markaču i Anti Gotovini.

U ime Koprivničko – križevačke županije bogatom kulturno umjetničkom programu kao i otvaranju prigodne izložbe slika prisustvovala je predsjednica Županijske skupštine Verica Rupčić. U svom obraćanju predsjednica Rupčić naglasila je važnost prijateljstva Đurđevca i Lipika koje 20161116_184721povezuje general Mladen Markač, a koji je dao veliki doprinos u Domovinskom ratu diljem Hrvatske, a posebice na području Lipika. Zahvalila je umjetnicima i organizatorima na ovoj posebnoj manifestaciji obilježavanja oslobađajuće presude generalima te dodala: „Ova dvodijelna manifestacija je posebnost, budući da se jedino na Peskima u Đurđevcu obilježava događaj od izuzetne važnosti za noviju hrvatsku povijest. Ovim događajem smo umjetnički spojili dva grada s posebnim naglaskom na zahvalu svim herojima i na istinu o Domovinskom ratu o čemu se mora govoriti.“

Izložbu je otvorio izaslanik ministra branitelja i vršitelj dužnosti ravnatelja Doma hrvatskih veterana u Lipiku Zvonimir Kalčik, a svečanost obilježavanja uveličali su i zamjenik gradonačelnika Lipika Slobodan Katunar, predsjednik đurđevačkog Gradskog vijeća Marijan Ružman te đurđevački župnik Marko Rac.

Za kulturno umjetnički dio programa tijekom svečanosti pobrinuli su se Puhački orkestar Dobrovoljno vatrogasnog društva Đurđevac, Udruga cimbalista Hrvatske, Matija Vogrinčić, učenice Gimnazija Dr. Ivana Kranjčeva Đurđevac Anja Vujčić i Lorena Rončević te vokalno-instrumentalna grupa „Opći uspjeh“ iz Osnovne škole Ferdinandovac.

Služba ureda župana