Svečano obilježena 29. obljetnica preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja

U Koprivnici je danas svečano obilježena 29. obljetnica preuzimanja Vojarne te Dan koprivničkih branitelja. Svečanosti su ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić te predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar. Svečanost obilježavanja  je započela u prijepodnevnim satima  svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa koju je predvodio kapelan Policijske kapelanije „Sveti Marko Križevčanin“ velečasni Ozrena Bizek u zajedništvu sa župnikom Tomislavom Petrićem i dekanom Koprivničkog dekanata  mons. Leonardom Markačem.

Program je nastavljen u prostoru bivše vojarne „Ban Krsto Frankopan“, današnjeg sveučilišnog kampusa i središta Sveučilišta Sjever, gdje su kod spomenika„Križ života“ izaslanstva  položila vijence i zapalila svijeće za sve poginule hrvatske branitelje. Izaslanstvo Koprivničko-križevačke županije je predvodio župan Darko Koren, a počast poginulima su odala i izaslanstva organizacijskog odbora te udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Prigodnim riječima prisutnima su se potom obratili Nikola Gregur, koji je u ratnom razdoblju obnašao dužnost predsjednik Kriznog štaba bivše Općine Koprivnica, te ratni zapovjednik 117. koprivničke brigade Ivica Zgrebec koji su se prisjetili okolnosti koje su dovele do mirnog predaja vojarne te ratnog puta 117.brigade na bojištima diljem Hrvatske.

Nakon polaganja vijenaca uzvanici su se priključili svečanom mimohodu od Trga bana Josipa Jelačića do Florijanskog trga u kojem su sudjelovali pripadnici ratnih postrojbi Hrvatske vojske, Policije i Udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Program je nastavljen kod Spomenika hrvatskoj slobodi za branitelje iz Domovinskog rata gdje su uz počasti vijence položili  izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Dražen Ressler, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske  i saborski zastupnik Darko Sobota, izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja  pukovnik  Zvonko Beljo,izaslanik Ministarstva unutarnjih poslova načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac, delegacija obitelji poginulih, smrtno stradalih i nestalih hrvatskih branitelja, delegacije Odbora za branitelje i ratnih zapovjednika koprivničkih postrojbi, delegacija Grada Koprivnice te delegacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata.

Uzvanicima su se nakon polaganja vijenaca obratili predsjednik Odbora za branitelje Grada Koprivnice Ivica Jurenec, koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić koji su uz čestitke uz obljetnicu preuzimanja Vojarne te Dana koprivničkih branitelja zahvalili svim braniteljima na požrtvovnosti u stvaranju države. Prigodnim riječima obratio se i župan Darko Koren koji je, uz zahvalu hrvatskim braniteljima koji su kao temelj hrvatskog društva izborili slobodu, istaknuo nužnost okretanja prema budućnosti i stvaranju još boljih uvjeta za generacije koje dolaze.

„Danas smo se okupili kako bi se sjetili ratnih vremena i događanja koja su trajno ostavila traga na hrvatskom društvu. Kad se sjećamo događaja od prije 29 godina miješaju se osjećaji, od ponosa što je  mirnim putem došlo do preuzimanja vojarne pa sve do tuge zbog izgubljenih života hrvatskih branitelja koji su se žrtvovali i nesebičnim činom stvorili temelje našeg društva. Na prostoru ondašnje vojarne, danas je Sveučilište Sjever, dječji vrtić i drugi sadržaji koji gledaju prema budućnosti i jednoj drugačijoj perspektivi koja budi optimizam te pokazuje put kojim treba ići. Vjerujem kako svi mi u svojim područjima možemo dati dodatni doprinos u razvoju društva.  Ovo nam vrijeme daje motiv da činimo dobro i da se zajednički potrudimo kako bi naše društvo bilo još bolje te se na taj način odužimo našim braniteljima i njihovim obiteljima“, naglasio je župan.

Čestitku braniteljima je uputio i izaslanik Predsjednika Vlade i  saborski zastupnik Darko Sobota koji je prenio pozdrave predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te zahvalio na obolu koji su branitelji dali u stvaranju moderne Hrvatske. „Hvala braniteljima na hrabrosti koju su iskazali u najtežim trenutcima naše moderne povijesti te što su omogućili da danas živimo u slobodi. Zahvaljujući vama, danas možemo planirati daljnji razvoj našeg kraja u kojem se trenutno odvijaju veliki infrastrukturni projekti, trenutno najveći u državi. Iskreno čestitam na svim postignućima koja su ostvarena, mnoga su pred nama i siguran sam da će Vlada te regionalna i lokalna samouprava učiniti sve kako bi u blisko budućnosti bilo više zadovoljstva i osmijeha na našim licima“, istaknuo je Sobota.

Na kraju svečanosti  čestitku je uputio i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Dražen Ressler, a svečano obilježavanje 29. obljetnice preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja završeno je uz molitvu i blagoslov policijskog kapelana velečasnog  Ozrena Bizeka te prigodnim nastupom ženske klape Viva.

Služba ureda župana