Svečano obilježena 24. obljetnica preuzimanja vojarne u Koprivnici i Dan koprivničkih branitelja

Svečano obilježavanje 24. obljetnice preuzimanja Vojarne u Koprivnici i Dana koprivničkih branitelja u srijedu 30. rujna započelo je svetom misom u crkvi Sv. Nikole za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Nakon održane mise položeni su vijenci ispred „Križa života“ na prostoru bivše vojarne „Ban Krsto Frankopan“ i na gradskom groblju. Uz brojne branitelje i članove Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, članove obitelji poginulih branitelja te uzvanike, obljetnici preuzimanja koprivničke vojarne prisustvovao je i general Mladen Markač, počasni građanin Koprivnice i Koprivničko – križevačke županije.

U organizaciji pripadnika 117. Brigade HV-a, policije i članova Udruga proizašlih iz Domovinskog rata organiziran je Mimohod od Vojarne do središnjeg Gradskog trga na kojem je održana IMG_6127msredišnja svečanost. Svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Zoran Gošek koji je zahvalio svima koji su se odazvali, a nakon čega su se prisutni prisjetili imena svih poginulih branitelja sa područja Županije.

Predsjednik kriznog štaba Nikola Gregur prisjećajući se tih dana, osvježio je sjećanja prisutnih na događanja koja su prethodila mirnom preuzimanju koprivničke Vojarne i naglasio kako su „naši strahovi vezani za tu vojsku otišli s tom vojskom“.

Miroslav Blažek Kina zahvalio se pregovaračkom timu na diplomatskom vođenju pregovora koji su doveli do preuzimanju Vojarne bez ispaljenog metka, jer „najveća je pobjeda u ratu, pobjeda bez ispaljenog metka i prolivene krvi“ naglasio je bojnik Hrvatske vojske Blažek.

Koprivnička gradonačelnica Vesna Želježnjak zahvalila je braniteljima „koji su podnijeli najveću žrtvu u tim ratnim danima kada se zajedništvom i hrabrošću stvarala domovina“.

Župan Darko Koren u svom obraćanju prisjetio se „teških, ali i slavnih dana hrvatske povijesti, dana kad se stvarala hrvatska država. Iako se na ovom području nisu odvijale ratne operacije naš kraj dao je velik doprinos u našoj konačnoj pobjedi“zaključio je župan i dodao:

„Tek nedavno strepili smo što će biti s našim generalima, istinskim junacima i pobjednicima Domovinskog rata. Svi smo i prije pravomoćne presude znali što je prava istina, a istina je uIMG_5989m konačnici i pobijedila. Generali su danas slobodni ljudi, a naša Županijska skupština je s ponosom generala Mladena Markača proglasila počasnim građaninom naše Županije“ rekao je župan.

Nakon održanog službenog dijela prisutni su uživati u nastupu Klape Viva koja je izvela prigodne pjesme. U sklopu Projekta „Promicanje vrijednosti Domovinskog rata u Koprivničko-križevačkoj županiji“, a u suradnji s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH, Podružnica Koprivničko-križevačke županije i Ogranak Koprivnica, u Kinu Velebit održala je projekciju ratnih dokumentarnih filmova „Velike pobjede-Otkos 10“ i Hrvatska policija u domovinskom ratu.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.