Svečano obilježen Svjetski dan Roma

Vijeće Romske nacionalne manjine Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Udrugom Roma „Korak po korak“,  Udrugom žena Romkinja Hrvatske „Bolja budućost“ te Udrugom hrvatskih Roma katolika „Bajaša“ održalo je svečano obilježavanje Svjetskog dana Roma u dvorani Domoljub u Koprivnici.

U uvodom obraćanju predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine i predsjednik Udruge “Korak po korak” Franjo Horvat istaknuo je zadovoljstvo velikim brojem prisutnih te svim romima čestitao Svjetski dan Roma. Dodao je da se Svjetski dan Roma slavi  8. travnja jer je upravo tog datuma 1971. godine u Londonu održan prvi Svjetski kongres Roma na kojemu su dobili svoju zastavu, himnu i službeni jezik. Položaja Roma u društvu dotaknuo se zamjenik župana Ivan Pal te ujedno zahvalio svim romskim udrugama na podršci: „Napravio se veliki iskorak u mjenjanju nacionalnog vijeća te se time vidi  napredak romske populacije.“ Na kraju svog govora dodao je da će Koprivničko-križevačka županija i dalje pružati podršku Romima te potom čestitao Svjetski dan Roma, a željama se pridružila i gradonačelnica Grada Koprivnice Vesna Želježnjak.

Za kulturno-umjetnički program pobrinuli su se Osnovna škola „Braća Radić“ Koprivnica, Osnovna škola „Grgura Karlovčana“ Đurđevac, Područna škola Reka, Dječji vrtić „Tratinčica“ iz Koprivnice te „Vrapčić“ iz Drnja, učenici Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju „Podravsko sunce“ Koprivnica te učenici Udruge Roma „Korak po korak“.

Služba ureda župana