Svečanim programom u Kuzmincu obilježen Dan svetog Florijana

"Naša je županija najvatrogasnija u Hrvatskoj što nas čini posebno ponosnima, a vatrogasni sustav predstavlja temeljni oslonac u svim situacijama ugroza, što smo imali prilike vidjeti u poplavama koje su nas zadesile i migrantskoj krizi."

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kuzminec u nedjelju, 7. svibnja bilo je domaćin okupljanja vatrogasaca povodom obilježavanja Dana svetog Florijana, njihovog nebeskog zaštitnika.

Svečani program započeo je svetom misom u župi sv. Kuzme i Damjana, kojoj je prisustvovao i župan Darko Koren, zapovjednik županijske Vatrogasne zajednice Zvonimir Habijan te načelnik Općine Rasinja Danimir Kolman, a predvodio ju je vlč. Igor Radašić.

Nakon svete mise, povorka vatrogasaca i gostiju uputila se prema Vatrogasnom domu, gdje je organiziran ručak, a bila je to i prilika za prigodne govore. Uz čestitke povodom Dana njihovog zaštitnika, župan Darko Koren vatrogascima je poželio mnogo uspjeha u obavljanju ove složene i humane profesije: „Suradnja Županije i vatrogasaca oduvijek je bila na najvišoj razini, a moram spomenuti kako sam i sam postao vatrogasac. Naša je županija najvatrogasnija u Hrvatskoj što nas čini posebno ponosnima, a vatrogasni sustav predstavlja temeljni oslonac u svim situacijama ugroza, što smo imali prilike vidjeti u poplavama koje su nas zadesile i migrantskoj krizi. Također, vrijedi istaknuti i doprinos društvenoj zajednici, što je vidljivo na ovakvim događanjima te nas čini jedinstvenima u zemlji i svijetu.

Zapovjednik Habijan pohvalio je domaćine na organizaciji te naglasio važnost dobrovoljnih vatrogasnih društava koja su opstala unatoč teškim uvjetima.

Na nama je da razmišljamo pozitivno i onda pozitivni rezultati neće izostati. Koprivničko-križevačka županija i općine nam pružaju podršku, posebno u financijskom smislu i svim aktivnostima koje provodimo. Županija je kroz desetak godina uložila oko 7 milijuna kuna u vatrogasnu opremu, a u posljednjih godinu dana nabavljeni su čamac za spašavanje, plovne brane i vozila, kao i oprema za DVD-e. Trenutno raspolažemo s 209 vozila i 3 čamca, a moram spomenuti i kako na području Županije djeluje 135 dobrovoljnih vatrogasnih društava, 24 zajednice te 9 i pol tisuće vatrogasaca. Najponosniji smo na naše mlade, kojih se svake godine uključuje sve više.“, kazao je zapovjednik Habijan te okupljene pozvao na Susret vatrogasne mladeži Hrvatske i Slovenije koji će se održati 20. svibnja u Koprivnici, a očekuje se oko 500 natjecatelja, dok će se sljedećeg dana održati Kup hrvatske vatrogasne zajednice i Memorijal Stjepana Paše.

Služba ureda župana