Sudionici natjecanja EUROMATH 2019.  županu predstavili iskustva s Cipra

Župan Darko Koren i zamjenik župana Ratimir Ljubić sa suradnicima su u četvrtak, 28. ožujka održali prijem za sudionike natjecanja EUROMATH 2019., njihove mentorice Maru Grašić i Kseniju Varović te ravnatelje škola Krešu Grgaca iz Osnovne škole „Braća Radić“ Koprivnica, Hrvoja Matića iz Osnovne škole Gola, Danijela Domišljanovića iz Osnovne škole „Grgur Karlovčan“ Đurđevac i Ivana Pikivaču iz Osnovne škole „Fran Koncelak“ Drnje.

Naime, od 13. do 17. ožujka učenici iz navedenih osnovnih škola i Gimnazije „Fran Galović“ Koprivnica nastupili su na međunarodnom natjecanju EUROMATH & EUROSCIENCE na Cipru, na kojemu je sudjelovalo više od 500 učenika iz 24 države. Riječ je o natjecanju iz primijenjene matematike, odnosno matematike koja se koristi u svakodnevnom životu, a učenike su pratile i pripremale mentorice Bojana Habek, Marina Furkes, Ksenija Varović i Mara Grašić, koje su na konferenciji održale i radionice. Učenici osnovnih škola polaznici su Centra izvrsnosti čija je voditeljica Mara Grašić, a čije djelovanje financira Županija.

Župan je čestitao vrijednim učenicima na odličnim rezultatima te dodao: „Posebno nam je drago da smo se danas okupili jer ste vi to zaslužili. Za svaku je zajednicu važno kako će izgledati u budućnosti te nas veseli što postoje mlade snage koje će nas danas-sutra zamijeniti i voditi ovo društvo u dobrom smjeru. Matematika je temeljna disciplina koja će mladima omogućiti bolju početnu poziciju u životu, kako bi se mogli razviti u kompletne mlade ljude. Iako su prvenstveno učenici zaslužni za ove rezultate, potrebno je zahvaliti i mentorima i ravnateljima koji su ih usmjeravali te roditeljima. Još jednom vam svima iskreno čestitam i želim vam mnogo uspjeha u radu i životu.

Mentorica i voditeljica Centra izvrsnosti Mara Grašić zahvalila je županu na prijemu te istaknula: „Prije svega moram zahvaliti Županiji na podršci Centru izvrsnosti, jer da nema mi se ne bi uspjeli ovako lijepo okupiti i zajedno raditi. Ponosni smo na Centar, drugi gradovi nam pomalo i zavide, a to je pravo mjesto pomoću kojeg možemo ostvariti ovakve izvanredne rezultate. U dvije kategorije osvojili smo prva mjesta i u još jednoj treće mjesto te smo zaista na najbolji način promovirali Županiju. Naše prezentacije imale su veze s primjenom matematike u svakodnevnom životu, koji je bio vezan uz Koprivnicu, općine i Županiju.“

U ime ravnateljica obratio se Krešo Grgac iz Osnovne škole Braće Radić koji kazao: „Ponosni smo na učenike i mentore koji rade s djecom, a htio bih zahvaliti Županiji što je prepoznala važnost Centra izvrsnosti i podupire njegov rad, jer da nema vaše potpore, ali i velikog entuzijazma ljudi, sigurno ne bi došli do ovih rezultata. Svake godine sve veći broj djece odlazi na natjecanje, ove godine najveći broj dosad i ostvarili smo najbolje rezultate koji nisu slučajni. Nadam  se da ćemo i dalje ovako uspješno raditi, hvala djeci koja su bila marljiva i sama predlagala teme i njihovim roditeljima na podršci.

Ravnatelj Grgac ujedno je najavio važno matematičko događanja – Mathemu 2019. koja će se 12. travnja ove godine odvijati u Osnovnoj školi Braće Radić i koprivničkoj Gimnaziji, a bit će međunarodnog karaktera jer će gostovati učenici iz Grčke, Estonije, Cipra i Bosne i Hercegovine.

Učenici su zatim županu i suradnicima ispričali o svojim iskustvima u Cipru te temama koje su prezentirali. Učenici Lovro Priselec i Ivan Sinjeri iz Osnovne škole Braće Radić osvojili su prvo mjesto u kategoriji mathPresentation s temom matematike u ljudskom tijelu.

Ivan je zahvalio svim mentorima te pohvalio rad Centra izvrsnosti, dok se Lovro natjecao i u drugoj kategoriji te je istaknuo kako ih je gledalo mnogo ljudi zbog čega su imali malu tremu. Svi su složili kako je to bilo edukativno i zanimljivo iskustvo koje bi rado ponovili, a imali su priliku upoznati i ljepote Cipra i steći nove prijatelje.

Učenica Lara Vuković također iz Osnovne škole Braće Radić osvojila je prvo mjesto u kategoriji mathFactor s temom Vampire number, a učenik Matej Matijašić iz Osnovne škole Frana Koncelaka osvojio je treće mjesto u kategoriji mathFactor s temom Geometry with courts.

Služba ureda župana