Strukovna škola Đurđevac na 7. izložbi i utrci solarnih vozila u Sisku

Strukovna škola Đurđevac pod vodstvom nastavnika Mladena Paraga uspjela je u svega sedam mjeseci tijekom praktične nastave i vježbi izraditi respektabilno vozilo na solarni pogon. U izradi vozila sudjelovali su učenici zanimanja strojobravar, CNC operater, automehatroničar, elektroničar mehaničar, automehaničar. Tehnološka rješenja primijenjena na ovom vozilu koncipirana su i izvedena i uz pomoć lokalnih tvrtki. Posebno je tu potrebno istaknuti suradnju sa tvrtkom VIN-MONT d.o.o. Đurđevac koja je uvelike pomogla kod obuke učenika u postupcima i usvajanju tehnologije zavarivanja aluminija. Izradu vozila donacijama su pomogli poduzetnici s područja Đurđevca i bliže okolice. Koprivničko-križevačka županija, kao osnivač škole u potpunosti je od samog početka podržavala ovaj projekt.

Školska ekipa pod vodstvom mentora Mladena Paraga i Martina Ivandije u Sisku se uspješno predstavila solarnim vozilom i nastupom. Utrku je odlično odvozio David Rengel, a tehničku podršku osiguravali su učenici Antun Čorba i Zdravko Čorba, sve učenici 2. razreda zanimanja automehatroničar. Pozitivne kritike vozilo je dobilo i od Povjerenstva koje je ocjenjivalo konstrukcijske elemente i dizajn.

Sudjelovanjem na izložbi, konferenciji i utrci SOELA u Sisku, Strukovna škola Đurđevac iskoristila je znanje svojih nastavnika i širinu dijapazona zanimanja za koja obrazuje učenike. Ovim projektom nastavlja svoj razvoj korištenjem kadrovskih i materijalnih resursa. Strukovna škola Đurđevac dodatnim sudjelovanjem nastavnice Željke Grobenski Senjan u Povjerenstvu za dizajn, te nastavnika Branka Pleadina, Željka Brčeka, Ivanke Brček i Dejana Rakijašića na konferenciji na temu Svemirska tehnologija – izazov za obrazovni sustav i gospodarstvo i praćenju utrke, aktivno se uključila u skupinu škola koje nastoje doprinjeti ukupnom razvoju obrazovanja.

ravnatelj Strukovne škole Đurđevac
Darko Špoljar, dipl. ing.