Stožer predstavio planove za nove punktove za cijepljenje u gradovima – pozivaju se građani da se i dalje javljaju liječnicima obiteljske medicine, a po potrebi i u COVID ambulantu

Apeliram na liječnike obiteljske medicine da u svojim ambulantama cijepe pacijente kako bi smanjili gužve koje nastaju u COVID ambulanti, na pacijente da se za cijepljenje prijave kod svojih liječnika te na sve koji su se ranije cijepili da se drugom dozom cjepiva cijepe na punktovima koje organiziramo tri iduće nedjelje - naglasila je ravnateljica Vadla

U prostorijama Županijske uprave danas je nakon redovne koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktualnosti vezane uz epidemiološku situaciju na području županije, kao i planovi za daljnju organizaciju cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio kako je na području županije epidemiološko stanje i dalje stabilno, dodavši kako je u posljednja 24 sata zabilježeno sedam novih slučajeva oboljenja koronavirusom, uz aktivna 22 slučaja,  dok se na bolničkom liječenju nalaze tri osobe.

Osjeti se lagani porast u broju novooboljelih, trenutno je to između 20 i 30 aktivnih slučajeva, te pozivam sve naše sugrađane da se i dalje odgovorno ponašaju i pridržavaju svih epidemioloških mjera. Što se tiče cijepljenja, prvom je dozom procijepljeno 37.218 osoba, čemu možemo pribrojiti i 1.131 osobu cijepljenu Janssen cjepivom pa dobijemo 38.349, a drugom je dozom procijepljeno 32.299 osoba. Prema tim podacima, procijepljeno je 44 posto odrasle populacije, odnosno iskazalo je interes za cijepljenjem. Ljetna shema cijepljenja bez najave nastavlja se prema planu u prostoru bivše COVID ambulante ponedjeljkom, srijedom i subotom, a građane pozivamo da se prvenstveno jave svojim obiteljskim liječnicima kako bi se naručili na cijepljenje te ukoliko im na odgovara takav termin, da se upute u ambulantu“, pojasnio je zamjenik Ljubić te dodao kako će se, zbog velikog interesa, ove subote u bivšoj COVID ambulanti cijepiti samo cjepivom Janssen.

Kako bi građanima olakšali cijeli proces cijepljenja, u narednom su razdoblju u planu četiri velika punkta u gradovima.

Prvi punkt je na rasporedu ove nedjelje, 25. srpnja, u Koprivnici gdje će se cijepiti drugom dozom Pfizera i Moderne, ali se mogu cijepiti i građani koji žele prvu dozu, drugi je 1. kolovoza u Koprivnici te isti dan u Đurđevcu, također prva i druga doza, dok je posljednji planirani punkt 8. kolovoza u Križevcima. Ako bude i dalje interesa, nastavit će se s organizacijom velikih punktova jer nam je želja da se što više građana javi i procijepi kako bismo zadržali stabilnu epidemiološku situaciju na području županije“, dodao je zamjenik Ljubić te se osvrnuo na organizaciju javnih okupljanja: „Mjere nacionalnog Stožera kažu da su dozvoljena javna okupljanja do 100 osoba, no ima izuzetaka – umjetničke izvedbe, scenski prikazi, kulturni događaji i slično, no za to organizator mora zatražiti suglasnost lokalnih stožera – općina i gradova, koji moraju osigurati i provođenje epidemioloških mjera. Ona okupljanja gdje se ne mogu kontrolirati i provoditi epidemiološke mjere, prema preporuci nacionalnog Stožera, moraju se odgoditi, odnosno otkazati. Za kontrolu provođenja mjera zaduženi su inspektorat civilne zaštite, državi inspektorat i policija. Kod svadbi i sličnih događaja koja se odvijaju u zatvorenom prostoru uz neke druge okolnosti, isključivo su potrebne  COVID potvrde, zna se tko može dobiti COVID potvrdu, i tu nema izuzetaka. Organizator mora kontrolirati imaju li sve osobe potvrde i imati njihov popis, a potvrde su potrebne i za utakmice te pozivamo sve sugrađane da ih pribave.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla osvrnula se na trenutne rezultate cijepljenja te ponovila kako ohrabruje podatak da se do sada 44 posto odraslog stanovništva s područje županije odlučilo cijepiti te kako interes raste što pokazuju i podatci iz bivše COVID ambulante koja u ljetnoj shemi, kao ispomoć liječnicima medicine, provodi cijepljenje. No, dodala je ravnateljica Vadla, kako bi se izbjegle gužve u COVID ambulanti, pacijenti se prvenstveno trebaju javiti svojim obiteljskim liječnicima koji će ih i cijepiti.

„Cijepljenje bez najave u COVID ambulanti je zamišljeno kao potpora liječnicima obiteljske medicine i namijenjena je onim kategorijama pacijenata koji zbog opravdanih razloga nisu mogli primiti prvu dozu cjepiva kod svojih liječnika ili na organiziranim punktovima te za one koji su se možda zatekli u našoj županiji, a htjeli su se cijepiti. Apeliram na liječnike obiteljske medicine da u svojim ambulantama cijepe pacijente kako bi smanjili gužve koje nastaju u COVID ambulanti, na pacijente da se za cijepljenje prijave kod svojih liječnika te na sve koji su se ranije cijepili da se drugom dozom cjepiva cijepe na organiziranim punktovima koji će se provesti u iduća tri vikenda prema ranije spomenutom rasporedu. Drago nam je da raste interes i  naravno da ćemo u COVID ambulanti cijepiti naše sugrađane koji dođu bez obzira primaju li prvu ili drugu dozu, no da bi izbjegli gužve potreban je aktivan i racionalan angažman svih dionika te strpljenje“, apelirala je ravnateljica Vadla te napomenula kako koronavirus nije završena priča već da je potrebno biti odgovoran i pridržavati se svih epidemioloških preporuka kako bi sačuvali vlastito zdravlje, ali i zdravlje naših obitelji i sugrađana.

Konferenciji za medije prisustvovao je i načelnik PU koprivničko-križevačke Miroslav Puž koji je članove Stožera na koordinaciji izvijestio o aktualnom sigurnosnom stanju te provedenim akcijama nadzora primjene odluka i mjera Stožera civilne zaštite RH.

Služba ureda župana