Stožer posebno apelira na odgovornost građana u predblagdansko vrijeme

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je, nakon svoje redovne koordinacije, održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije i novosti o epidemiološkoj situaciji na području županije. Načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić izvijestio je kako je potvrđeno 27 novih osoba pozitivnih na koronavirus, ozdravilo ih je 205, a aktivnih je 788 osoba. U OB Koprivnica nalazi se 88 pacijenata pozitivnih na koronavirus, preminule su dvije osobe, a od početka pojave bolesti COVID-19 imamo ukupno 4294 slučajeva. Dosad je od koronavirusa preminulo 80 osoba, što je 1,8 posto od ukupnog broja zaraženih, dok 10 posto oboljelih završi u bolnici.

Kao što znate, od danas su sve srednje škole na online nastavi, osnovne škole još ovaj tjedan imaju nastavu u fizičkom obliku, a i one će zadnja tri dana ovog polugodišta na online nastavu. U osnovnim školama trenutno imamo 64 pozitivna učenika, 629 u samoizolaciji, 27 pozitivnih nastavnika te njih 30 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 14 ih je pozitivnih i 11 u samoizolaciji. Dvije cijele škole su u samoizolaciji, Osnovna škola Gola i Osnovna škola „Braća Radić“ Koprivnica te još 31 razred iz drugih osnovnih škola. Redovito komuniciramo sa svim ravnateljima, a ako će biti potrebe da još neka škola prijeđe na online nastavu, to će se individualno i učiniti.“, kazao je zamjenik Ljubić u svom osvrtu na epidemiološku situaciju u školama te je dodao kako je posljednjih tjedan dana, u odnosu na ranije razdoblje, primjetna stagnacija odnosno pad oboljelih od koronavirusa te je izrazio nadu kako će se takve brojke zadržati i nadalje, odnosno da će pridržavanje važećih mjera donijeti konkretne rezultate.

Zamjenik Ljubić također je napomenuo kako je zabilježen proboj koronavirusa u dva doma za starije osobe, a riječ je o domu „Petrović“ u Novigradu Podravskom te domu “Maljak“ u Hlebinama, u kojima su poduzete sve mjere kako bi se jedna od najrizičnijih skupina adekvatno zbrinula i dodatno zaštitila. Zamjenik Ljubić je pojasnio kako su upravo korisnicima ustanova socijalne skrbi, u najvećem dijelu, namijenjeni brzi antigenski testovi koji su stigli od Ravnateljstva civilne zaštite: „Sukladno Odluci i rasporedu Ministarstva zdravstva, dobili smo 3300 brzih antigenskih testova za ustanove, privatne domove i obrte za smještaj starijih i nemoćnih te psihički bolesnih starijih osoba, a prema potrebi, medicinsko osoblje će testirati korisnike i zaposlenike te na taj način spriječiti daljnje širenje zaraze. Brzi antigenski testovi stigli su i u OB Koprivnica i to 1250 komada, dok ih je županijskom Zavodu za javno zdravstvo namijenjeno 2700 komada.

Podsjetivši kako su u subotu stupile nove mjere za trgovine i trgovačke centre, zamjenik Ljubić je istaknuo kako su inspektori civilne zaštite tijekom vikenda obavili 77 nadzora na području Županije, prilikom kojih su uočeni manji nedostaci koji su u suradnji s vlasnicima trgovina uklonjeni, dok većih kršenja mjera nije bilo.

Ono što je najvažnije, građani su odgovorni,  te bih ovim putem, obzirom da smo u predblagdanskom vremenu i raspoloženju, dodatno apelirao da i nadalje budemo odgovorni, da smanjimo nepotrebna druženja te da blagdane dočekamo u povoljnijoj epidemiološkoj situaciji“, poručio je zamjenik Ljubić te se na kraju svog izlaganja osvrnuo na stav Stožera glede objave podataka o zaraženim po gradovima i općinama: „Obzirom da smo mala županija, dovoljno je da se objavi podatak za područje cijele županije i da se svi jednako odgovorno ponašamo. Naime, kada smo ranije objavljivali podatke po područjima tri grada, imali smo primjera popuštanja u pridržavanju mjera kada bi se istaknule manje brojke za to područje. Podatke ćemo i nadalje objavljivati za područje cijele županije, jer je koronavirus prisutan u svim gradovima, općinama i naseljima naše Županije.“

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić dodao je kako se u Jedinici intenzivnog liječenja nalazi 12 pacijenata,  od kojih deset koristi respirator. Što se tiče oboljelih zaposlenika, u samoizolaciji je dvoje liječnika i deset medicinskih sestara, kao i šest drugih zaposlenika.

Želim ovim putem zahvaliti svima na donacijama koje su posljednjih tjedana stigle u OB Koprivnica. Te su donacije vrlo vrijedne i zaista vjerujem da je cijela naša javnost senzibilizirana i razumije težinu problematike s kojom se trenutno bavi naš zdravstveni sustav. Spomenut ću najveće donacije koje su se dogodile posljednjih desetak dana – to su donacija jednog respiratora vrijednosti 250.000 kuna i šest uređaja za terapiju visokim protokom kisika, a što je sve ostvareno u suradnji sa županom, Koprivničko-križevačkom županijom i tvrtkom Podravka. Vrijedi naglasiti kako su ove ciljane donacije namijenjene isključivo zbrinjavanju COVID pozitivnih pacijenata koji zahtijevaju intenzivno liječenje. Uz brigu o COVID pacijentima, u bolnici se kontinuirano obavljaju i sve dijagnostike, uključujući magnetnu rezonancu i MSCT uređaj, kao i operacije te kompletno zbrinjavanje onkoloških pacijenata. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, u narednim ćemo danima prošiti opseg usluga i na druge, prije naručene, operativne zahvate.“, istaknuo je ravnatelj Devčić te se ujedno osvrnuo na kliničku sliku oboljelih od koronavirusa: „Dominiraju problemi s disanjem te srednje teške ili teže upale pluća, a najveći postotak pacijenata koji se liječi u bolnici su kronični bolesnici starije životne dobi. Zahvaljujem kolegama na Odjelu pulmologije koji su uspostavili svojevrsnu COVID jedinicu za pulmološke pacijente i tamo ih kvalitetno zbrinjavaju, dok u intenzivnu jedinicu dolaze pacijenti koji zaista trebaju respirator. Većina uređaja za terapiju visokim protokom kisika koristi se na Odjelu pulmologije, a potrebno je naglasiti kako zasad imamo dovoljan broj respiratora, odnosno općenito opreme i ljudskih potencijala da se adekvatno nosimo s ovom situacijom.“

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac dodao je kako je, što se tiče mjera samoizolacije i liječenja u kući, od kolovoza do danas obavljeno oko 5200 pojedinačnih nadzora te kako u posljednje vrijeme nema većih kršenja mjera.

Izmjenama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, policija je dobila ovlasti kažnjavanja zbog nepridržavanja mjera o nošenju zaštitnih maski, distanci i slično, a dosad nismo izrekli nijednu takvu kaznu. Što se tiče zaraze u Policijskoj upravi, imamo veći broj pozitivnih djelatnika i onih u samoizolaciji, no to ne utječe na obavljanje našeg posla.“, zaključio je načelnik Štimac.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije