Stožer održao koordinaciju na temu epidemiološke situacije i aktivnostima vezanim za zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera CZ KKŽ na kojoj je raspravljano o aktualnoj epidemiološkoj situaciji te o aktivnostima vezanim za zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine koje su smještene ili su u tranzitu na području Koprivničko-križevačke županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić je izvijestio kako se trenutno provode sve organizacijske aktivnosti te da je pripremljena potrebna oprema ukoliko dođe do aktivacije prihvatnog centra za raseljene osobe iz Ukrajine, odnosno mobilizacije objekta koprivničke srednjoškolske dvorane od strane Ravnateljstva CZ RH. Trenutno se na našem području na boravku nalazi 123 raseljenih osoba iz Ukrajine, od čega je 56 djece i 62 žene te pet muškaraca, kazao je Ljubić te dodao kako je većina osoba koja dolazi iz Ukrajine primarno u tranzitu kroz našu županiju s ciljem odlaska na druge destinacije.

Svim osobama koje tranzitiraju vlakom iz smjera Mađarske kroz našu županiju, nakon granične kontrole na stanici u Koprivnici će biti pružena pomoć u hrani, higijenskim potrepštinama te zdravstvena zaštita u čemu će uz koordinaciju županijskog Stožera CZ i prema iskazanoj potrebi sudjelovati volonteri Crvenog križa KC, djelatnici Službe CZ KC i PU koprivničko-križevačke, djelatnici VZ KKŽ te zdravstveni djelatnici.

Dodajmo kako je Ministarstvo unutarnjih poslova predstavilo i Internet stranicu  Hrvatska za Ukrajinu koja sadrži sve korisne informacije za prihvat i zbrinjavanje raseljenih osoba iz Ukrajine, ali i informacije za sve koji žele pomoći raseljenom stanovništvu Ukrajine. Također podsjećamo sugrađane da ukoliko žele prihvatiti osobe iz Ukrajine u privatnom aranžmanu, da to prijave Službi civilne zaštite Koprivnica na broj 112 kako bi se registrirale te im se omogućila potrebna pomoć.

Što se tiče epidemiološkog stanja na području županije, ono je stabilno s trendom smanjenja broja oboljelih, a s obzirom na manji broj zaraza te smanjeni interes za cijepljenje, od travnja više neće biti organiziranih velikih punktova  već će se cijepljenje osim u ordinacijama obiteljske medicine provoditi u Zavodu za javno zdravstvo KKŽ iz kojeg su izvijestili da je do sada na području županije prvom dozom cjepiva cijepljeno oko 64 posto odraslog stanovništva. U Koprivnici će tako sukladno novom rasporedu  cijepljenje biti organizirano 6.4. i 20. 4 od 13 do 14 sati u prostorima Zavoda, u Đurđevcu u prostorima Zavoda će cijepljenje biti organizirano 14.4. od 11 do 12 sati dok će u Križevcima u prostorima Zavoda biti organizirano 29.4. od 12 do 13 sati.

Služba ureda župana