Stožer održao konferenciju za medije: Epidemiološka situacija u križevačkom samostanu je pod nadzorom te se utvrđuju okolnosti rada trgovačkog društva u Legradu  

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je nakon koordinacije  održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti iznesene aktualne informacije o epidemiološkom stanju na području županije. Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako je na području županije zabilježeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a riječ je o četiri časne sestre iz samostana sestara Bazilijanki u Križevcima, jednoj osobi s križevačkog područja te jednoj djelatnici trgovačkog društva s područja općine Legrad koje brine o starijim osobama iako nema dozvolu za rad nadležnog ministarstva.

„To je poduzeće još 2015. godine dobilo zabranu rada, a navodno radi i dalje. O tome smo odmah obavijestili  Državni inspektorat i Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Vidjet ćemo koliko osoba ondje ima i kako su zbrinute, zasad imamo samo informaciju da je jedna osoba pozitivna. Poduzet ćemo sve mjere da se štićenici zbrinu. Što se tiče samostana sestara Bazilijanki, on se sastoji od odjela koji brine o starijima i nemoćnima, odjela časnih sestara i odjela za nezbrinutu djecu. Samostan je stavljen u izolaciju, u tijeku je epidemiološka obrada nakon koje će se poduzeti svi koraci nužni za pomoć i funkcioniranje samostana“, pojasnio je načelnik Ljubić.

Dodao je i kako se na koordinaciji  raspravljalo o produženju epidemioloških mjera koje ističu 7. listopada te će županijski Stožer od Nacionalnog stožera zatražiti odluku o produljenju mjera kojima se ograničava broj osoba na svadbenim svečanostima te odluku o obaveznom nošenju maski u zatvorenim  prostorima na javnim okupljanjima.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije kazala je kako su svi kontakti iz samostana, u kojem ukupno boravi oko 35 osoba, u samoizolaciji  te da je trenutno pet časnih sestara pozitivno na koronavirus. „Kliničke slike se kod ostalih mogu razviti u idućih 14 dana, pratimo razvoj situacije koja je pod nadzorom. Što se tiče trgovačkog društva iz Legrada koje nema dozvolu za rad, prvo moramo utvrditi koliko je osoba tamo smješteno. U narednim danima ćemo dobiti kompletnu sliku, poduzeli smo potrebne mjere u dogovoru s nadležnim institucijama  jer vlasnik nije želio dati podatke o broju osoba koje se ondje nalaze“, naglasila je ravnateljica Vadla.

U OB Koprivnica stanje je redovno i bolnica funkcionira u punom opsegu, istaknuo je ravnatelj Mato Devčić. „Sukladno epidemiološkoj situaciji nastavljamo s provođenjem svih mjera za suzbijanje bolesti COVID-19. Na Odjelu infektologije su trenutno četiri pacijenta s lakšim simptomima, a jedan pacijent je na intenzivnom liječenju uz pomoć mehaničke ventilacije. Organizacijski smo spremni i na daljnje povećanje pacijenata, a sukladno novim protokolima spremni smo i za povećani prijem pacijenata iz ustanova socijalne skrbi s područja županije“, kazao je ravnatelj Devčić.

Načelnik PU koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac kazao je kako će s e s obzirom na rast osoba  u samoizolaciji, intenzivirati i provjere  poštivanja mjera. “Od posljednjeg tjedna kolovoza do današnjeg dana policija je obavila nadzor nad 489 osoba te su zabilježena tri kršenja propisanih mjera samoizolacije. Broj ljudi u samoizolaciji se povećava svakim danom stoga nastavljamo s pojačanim nadzorom“, zaključio je načelnik Štimac na kraju konferencije za medije.

Služba ureda župana