Županijski Stožer u gradovima i općinama odredio lokacije na kojima će se provoditi cijepljenje protiv bolesti COVID-19  

U suradnji s liječnicima opće prakse definirani su punktovi za cijepljenje šire populacije, a dinamika će se odvijati u skladu s raspoloživim količinama cjepiva i definiranim prioritetnim skupinama. Potpuno smo spremni što se tiče opreme i ljudstva - istaknula je ravnateljica Vadla

U prostorijama Županijske uprave danas je održana koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj se raspravljalo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji te aktivnostima vezanim za organizaciju cijepljenja protiv bolesti COVID-19  na području Koprivničko-križevačke županije.  Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio o  aktualnim brojkama izrazivši zadovoljstvo što se u posljednjih desetak dana zadržao  trend pada broja novooboljelih osoba na području županije koji je trenutno ispod razine državnog prosjeka. „Nadamo se da će se ovakva situacija nastaviti , no važno je naglasiti da je nužno i dalje biti na oprezu jer borba protiv epidemije nije gotova. Naši sugrađani moraju biti svjesni da je pridržavanje svih epidemioloških mjera i odgovorno ponašanje od iznimne važnosti u zadržavanju ovakve epidemiološke slike na području županije“, upozorio je Ljubić te se osvrnuo na aktivnosti vezane za organizaciju cijepljenja protiv koronavirusa.

Sukladno uputama Ministra zdravstva poduzete su sve aktivnosti u pripremi punktova na kojima će se provoditi  cijepljenje svih zainteresiranih osoba na području županije. Cijepljenje će se provoditi prema Planu cijepljenja prioritetnih skupina, cijelim procesom će koordinirati županijski Zavod za javno zdravstvo, a sudjelovat će svi cijepitelji u svojim ambulantama i mobilnim timovima iz županijskog Doma zdravlja, privatne prakse liječnika opće medicine, medicine rada i Zavoda za javno zdravstvo. U gradovima su definirana tri glavna punkta, to će biti dvorana u Srednjoj školi u Koprivnici, dvorana Osnovne škole Ljudevita Modeca u Križevcima i dvorana Strukovne škole u Đurđevcu, dok će se u općinama cijepljenje provoditi u prostorijama društvenih i vatrogasnih domova. „Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja te predstavnica koncesionara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti dr. Zdenka Vodjerek-Matica, obišli su lokacije  kako bi se uvjerili da je organizacija na najvišoj mogućoj razini“, napomenuo je načelnik Ljubić te još jednom pozvao sugrađane da se i dalje ponašaju odgovorno.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla složila se s načelnikom Ljubićem glede stabilnosti epidemiološke situacije te je dodala kako su dosad procijepljene ukupno 1262 osobe, od čega 410 zaposlenika OB Koprivnica, 137 djelatnika županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu te 699 korisnika i zaposlenika domova za starije i nemoćne na području županije, koji su imali prioritet u cijepljenju jer su ugrožena skupina. Čim budu osigurane dovoljne količine cjepiva, svi zainteresirani će se procijepiti, što se posebno odnosi na osobe iz sustava zdravstva i socijalne skrbi.

Interes za cijepljenje doista je velik i stalno se traži doza cjepiva više. U suradnji s liječnicima opće prakse definirani su punktovi za cijepljenje šire populacije u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te u svim općinama u kojima postoji liječnička ambulanta, u skladu s iskazanim interesom za cijepljenje. Dinamika cijepljenja po punktovima odvijat će u skladu s raspoloživim količinama cjepiva i definiranim prioritetnim skupinama, a mi smo potpuno spremni što se tiče opreme i ljudstva“, istaknula je ravnateljica Vadla te napomenula kako je tendencija da se organizira što više grupnih cijepljenja, kako po gradovima, tako i po općinama, zbog racionalizacije ljudskih i materijalnih kapaciteta.

Ravnateljica Vadla još je napomenula kako je, u suradnji Stožera, Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja, liječnicima cjepiteljima primarne zdravstvene zaštite i koncesionarima izdana detaljna uputa kako se što bolje pripremiti provedbu cijepljenja jer je to kontinuiran i zahtjevan proces koji će trajati cijelu godinu. Što se tiče dinamike zaprimanja cjepiva, nove se doze očekuju početkom i krajem veljače, a uz cjepivo tvrtke Pfizer/BioNTech, koje se sada koristi, u veljači je najavljen i dolazak cjepiva tvrtke Moderna.

Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić se osvrnuo na stanje u koprivničkoj bolnici napomenuvši kako bolnica funkcionira bez ikakvih poteškoća i u punom opsegu u pogledu operacijskih zahvata, rada poliklinika i kompletne dijagnostike. Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko-križevačke županije Mirjana Hanžeković i  pomoćnica za sestrinstvo županijskog Doma zdravlja  Biserka Zlatar izvijestile su kako ustanove funkcioniraju bez poteškoća i u skladu sa svim važećim protokolima, dok je načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslav Puž dodao kako su policijski službenici nastavili s nadzorom građana koji imaju mjere samoizolacije i liječenja u kući.

Zamjenica načelnica županijskog Stožera Melita Ivančić na kraju je napomenula kako se, na inicijativu Stožera, sutra u prostorijama Zavoda za javno zdravtsvo planiraju procijepiti pripadnici žurnih službi, prvenstveno vatrogasaca, HGSS-a i Crvenog križa, koji redovno sudjeluju u akcijama pomoći potresom pogođenom području Sisačko-moslavačke županije.

 Služba ureda župana