Stožer najavio drive-in testiranje na koprivničkom Sajmištu i pozvao građane na strogo pridržavanje mjera epidemiološke prevencije

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je nakon svoje redovne koordinacije održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije o epidemiološkom stanju na području županije. Načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić izvijestio je kako imamo 154 novooboljele osobe od bolesti COVID-19, ozdravilo je 136 osoba, a aktivno ih je 972. U OB Koprivnica nalazi se 85 pacijenata, a preminule su tri osobe.

Možemo reći kako je situacija i nadalje dinamična, ovaj tjedan imali smo preko 200 oboljelih, a zabilježili smo i proboj u tri doma za starije i nemoćne – „Baljak“ u Novigradu Podravskom, „Capek“ u Štaglincu i „Cedar“ u Koprivnici. U domove je uveden epidemiološki nadzor i poduzimaju se sve potrebne mjere, a pozitivni štićenici su izolirani, odnosno oni s težom kliničkom slikom smješteni u bolnicu. Kao što smo obavijestili javnost, od jučer su s radom započele ispostave COVID ambulante u Križevcima i u Đurđevcu, gdje se uzimaju uzorci za PCR testiranje. Cilj nam je olakšati građanima u smislu putovanja, ali i rasteretiti ambulantu u Koprivnici. Moramo zamoliti građane da ne dolaze samoinicijativno nego da se jave svojim obiteljskim liječnicima koji će im dati uputnicu i termin testiranja, a dodatno ih molimo da se drže dobivenog termina kako se ne bi stvarale gužve i organizacijski problemi.“, kazao je zamjenik Ljubić te ujedno najavio kako se krajem sljedećeg tjedna planira krenuti s drive-in testiranjem na području koprivničkog Sajmišta, a u tijeku je nabava kontejnera, šatora i odgovarajuće signalizacije. Sve te aktivnosti provode se kako bi se građanima olakšao postupak uzimanja uzoraka za testiranje, posebno prilikom nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Zamjenik Ljubić ujedno je podsjetio kako su od ovog tjedna na snazi nove epidemiološke mjere nacionalnog Stožera te kako se na području županije redovito kontrolira njihovo provođenje, a građanima je zahvalio na odgovornosti i poštivanju mjera. Također, spomenuo je kako su predstavnici Ravnateljstva civilne zaštite obišli 70 objekata na ovom području i nisu utvrdili ozbiljnija kršenja.

U osvrtu na stanje u školama, zamjenik Ljubić je kazao kako trenutno imamo 80 pozitivnih učenika u školama na području županije, u samoizolaciji ih je 758, a pozitivno je i 30 nastavnika, dok je njih 39 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 ih je pozitivno, a 22 u samoizolaciji. Na modelu online nastave su dvije škole – Osnovna škola Gola s 18 razreda te koprivnička Osnovna škola „Braća Radić“ s 39 razreda, dok je još 27 razreda iz drugih škola također na online nastavi.

Nakon ove konferencije imamo online sastanke s ravnateljima osnovnih i srednjih škola na kojima ćemo pojedinačno sa svakom školom raspraviti o epidemiološkoj situaciji i modelu nastave do kraja polugodišta. Župan je početkom tjedna imao online sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem i članovima Vlade na kojemu je iznio prijedlog da posljednja tri dana ovog polugodišta, 21.,22. i 23. prosinca, škole kojima smo osnivači prijeđu na online nastavu, a to će pokušati dogovoriti i s gradovima kao osnivačima. Činjenica je da brojke rastu, a po potrebi ćemo i druge škole stavljati na online nastavu.“, pojasnio je zamjenik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla istaknula je podatak kako su od početka epidemije koronavirusa zabilježene 3322 pozitivne osobe, ozdravilo ih je 2292, a preostalo je 972 aktivnih slučajeva.

Kao što vidite po troznamenkastim brojkama, koronavirus je svugdje prisutan te bih apelirala na ovih 972 aktivnih da stvarno se pridržavaju svih epidemioloških mjera, a isto bih molila i njihove bliske kontakte, kako ne bi došlo do širenja epidemije. Zahvalila bih svima koji se pridržavaju tih mjera i rekla bih da je to većina građana u našoj županiji, no još uvijek imamo one koji ne poštuju mjeru kućnog liječenja kao ni mjeru samoizolacije. U ovim teškim trenucima važno je da svi budemo odgovorni kako bi došli do silaznog trenda zaraze. Očekujemo da će mjere koje su donesene na nacionalnoj razini, kao i one na lokalnim razinama, ipak doprinijeti smanjenju širenja koronavirusa i da će se to s vremenom stabilizirati. Svi polažemo nadu u cjepivo koje se u našoj državi očekuje krajem godine te savjetujem sugrađanima koji se nalaze u rizičnim skupinama da se što prije cijepe.“, poručila je ravnateljica Vadla te podsjetila kako je na od 1. do 15. prosinca na snazi odluka nacionalnog Stožera u kojoj stoji kako svi građani prilikom ulaska u Hrvatsku moraju imati negativan PCR test jer im se u protivnom otvara mjera samoizolacije te su dužni testiranje napraviti o vlastitom trošku. Građane je zamolila da imaju spreman negativan test prilikom ulaska u državu, a ukoliko su pozitivni, naravno, ne preporuča se putovanje.

Ravnateljica se osvrnula i na situaciju u domovima za starije i nemoćne te je kazala kako svakim danom i tamo ima sve više oboljelih: „Trenutno imamo 150 osoba pozitivnih na koronavirus u različitim domovima, a ovom prilikom apeliram na sve zaposlenike da poštuju epidemiološke mjere, koje su od 2. prosinca opet na snazi, jer to može doprinijeti da nam se brojke u domovima smanje i da su pod kontrolom.“

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić dodao je kako trenutno imaju 85 hospitaliziranih COVID pozitivnih pacijenata, od kojih se njih 12 nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja, a 11 ih je vezano uz respiratore, bilo radi terapije visokim protokom kisikom ili mehaničke ventilacije.

U ovom trenu pozitivna su četiri liječnika te je u samoizolaciji 45 medicinskih sestara, od kojih je 25 pozitivno, a zasad se preraspodjelom s drugih radilišta u potpunosti zbrinjavaju akutni pacijenti i onkološki bolesnici, od dijagnostike do terapija i operacija. Također pružamo adekvatnu zdravstvenu skrb svim COVID pozitivnim pacijentima, s time da se teži zbrinjavanju bolesnika sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Kod oboljelih dominira klinička slika upale pluća.“, kazao je ravnatelj Devčić.

Javnosti se obratio i načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac koji je istaknuo kako se po završetku kolovoza započelo s ponovnim nadzorom građana koji imaju mjeru samoizolacije i mjeru liječenja u kući: „Od tada do danas smo obavili oko četiri tisuće takvih nadzora i nismo zabilježili značajnih kršenja mjera. Osim građana, nadziremo i ugostiteljske objekte, a samo noćas smo ih obišli 36 te također nismo zabilježili kršenja mjera. Ipak, moram spomenuti nedavni slučaj kršenja mjere radnog vremena u ugostiteljskom objektu na području županije, a tom smo prilikom u objektu zatekli i osobu pozitivnu na koronavirus kojoj slijedi kaznena prijava. Što se tiče stanja u Policijskoj upravi, imamo i pozitivnih osoba i osoba u samoizolaciji, no taj broj ne utječe na redovito obavljanje našeg posla.“

Načelnik Štimac za kraj je napomenuo kako se očekuju izmjene i dopune Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojim će biti propisane kazne za one koji se ne pridržavaju epidemioloških mjera.

 

Služba ureda župana