Stožer civilne zaštite: Ušli smo u fazu lokalne transmisije virusa, od izuzetne je važnosti pridržavati se svih mjera i uputa kako ne bi opteretili zdravstveni sustav  

Na području Koprivničko-križevačke županije i dalje je 21 pozitivna osoba testirana na koronavirus  te nema novih oboljenja u posljednja 24 sata, izjavio je načelnik županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić na današnjoj konferenciji za medije. „Epidemiološka služba je napravila kompletnu obradu u koprivničkom Domu za starije i nemoćne osobe te u Općoj bolnici i stanje je  pod kontrolom i stabilno. Zaprimili smo i uputu nacionalnog Stožera civilne zaštite o potrebi pojačanih ophodnji operativnih snaga civilne zaštite i policijskih službenika koji će nadzirati sve javne prostore, parkove, tržnice, trgovine i trgove te prostore ispred crkvenih objekata, dakle sva mjesta gdje postoji mogućnost  okupljanja većeg broja ljudi i kršenja mjera. Ne napuštajte svoje domove, provedite Uskrsne blagdane kod kuće“, kazao je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla kazala je kako je stanje u Domu za starije i nemoćne osobe Koprivnica pod kontrolom te kako se poštuju sve propisane mjere i protokoli. Štićenica koja je zaprimljena u bolnici i testirana pozitivnom na koronavirus nije imala kontakata s drugim osobama, osim s jednom medicinskom sestrom koja je trenutno bez simptoma bolesti u samoizolaciji.

Epidemiološki obrađujemo sve potencijalne kontakte u Domu i u koprivničkoj bolnici.  Uzeli smo briseve 17 zaposlenika Doma te očekujemo nalaze, a u samoizolaciji je završilo i 14 zaposlenika bolnice, troje liječnika i 11 medicinskih sestara. Važno je naglasiti kako je nastupila lokalna transmisija koronavirusa te da smo ušli u fazu u kojoj ćemo s osobama koje ulaze u bolnički sustav morati postupati izuzetno oprezno jer sve je više onih koji će imati simptomatski ili asimptomatski pozivitet. To nije ništa neuobičajeno već se i očekivalo u ovoj fazi epidemije. Apeliram na sve zdravstvene djelatnike da se adekvatno zaštite te na sve građane da poštujući mjere uspore širenje epidemije među stanovništvom kako bi zdravstveni sustav reagirao adekvatno prema onima kojima je pomoć najpotrebnija“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Četiri hospitalizirana pacijenta  u koprivničkoj bolnici su stabilno, a dvoje boluje od upale pluća, no ne zahtijevaju intenzivno liječenje uz pomoć respiratora, izvijestio je ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Mato Devčić. „Podigli smo ljestvicu provođenja mjera zaštite nacionalnog Stožera te kontinuirano zaposlenicima, liječnicima i medicinskim sestrama ukazujemo kako moraju postupati s pacijentima. Maksimalno štitimo sve naše pacijente, a moramo biti svjesni kako je počela faza lokalne transmisije virusa te ćemo prema tome i maksimalno koristiti sve propisane mjere i protokole bez odstupanja“, kazao je ravnatelj Devčić te dodao kako zdravstveni sustav u potpunosti funkcionira bez poteškoća.

Načelnik Policijske uprave Koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac izvijestio je kako su policijski službenici zatekli sedam osoba bez važećih propusnica te kako je zabilježeno ukupno 45 kršenja mjera samoizolacije.

„Na području naše Policijske uprave jučer je ušlo oko 200 građana iz inozemstva i svi oni su dobili mjeru izolacije od 14 dana. Pratit ćemo pojačano hoće li se svi pridržavati mjera, kontrolirat ćemo trgovačke centre i sva ostala mjesta te stoga apeliram na sve građane da se pridržavaju uputa“, napomenuo je načelnik Štimac.

Na kraju konferencije stanovnicima Koprivničko-križevačke županije župan Darko Koren je uputio čestitku povodom Uskrsa i Dana županije te još jednom pozvao sve na odgovorno ponašanje u vremenu koje je pred nama.

„Ove godine Uskrs i Dan županije obilježavamo u izvanrednim okolnostima, no važno je ponoviti i apelirati na sve naše sugrađane da shvate ozbiljnost situacije. Poručujem svima da odaberu put odgovornosti, kako prema sebi tako i prema svojim bližnjima kako bi smanjili rizik zaraze koji je i dalje velik. Nemojte svojim postupcima dovoditi ljude u potencijalno ozbiljne zdravstvene probleme, već pokažite da ste odgovorni i poštujte propisane mjere i upute. Pred nama je Dan županije koji ćemo obilježiti skromno i u ovom trenutku je uz čestitku za rođendan Županije važno da nam ona bude zdrava. Ostanimo kod kuće ovih dana, proslavimo Uskrs dostojanstveno u krugu obitelji te kako kaže naš uzoriti kardinal i nadbiskup Bozanić, pustimo da Krist dođe u naša srca, nemojmo ga tražiti van naših domova. Svima vama želim blagoslovljen, sretan i zdrav Uskrs“, poručio je župan Koren.

Služba ureda župana