Stožer apelira na građane: Pridržavajte se mjera, mislite jedni na druge i učinite sve kako se koronavirus ne bi širio

Svatko od nas ima veliku odgovornost prema sebi, bližnjima i  zajednici te zbog toga poštujući epidemiološke mjere i preporuke trebamo dati maksimalan  doprinos da se epidemija ne širi. Bez odgovornosti svakog pojedinca neće biti rezultata - istaknuo je župan Koren

Nakon održane koordinacije županijskog Stožera civilne zaštite, kojem su prisustvovali i župan Darko Koren te ispred Grada Koprivnice gradonačelnik Mišel Jakšić i zamjenica Ksenija OStriž, danas je održana i  konferencija za medije s obzirom na povećanje broja novooboljelih osoba zaraženih virusom COVID-19 na području Koprivničko – križevačke županije.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić izvijestio je kako je u posljednja 24 sata registrirano jedanaest novooboljelih osoba, od kojih je šest kontakata ranije pozitivnih osoba te pet novih slučajeva za koje se epidemiološki utvrđuje izvor zaraze.  U ovom trenutku na području Županije imamo 36 aktivnih slučajeva te 119 osoba kojima je izrečena mjera samoizolacije, a na bolničkom liječenju u OB Koprivnica nalaze se četiri osobe. Od početka pojave koronavirusa na području županije je zabilježeno 165 slučaja bolesti COVID-19.

Na današnjoj koordinaciji raspravili smo o nekoliko važnih tema, a između ostalog i o  ponovnom formiranju timova za provođenje uputa za sprječavanja COVID-19 u sustavu socijalne skrbi. Razgovarali  smo i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski  u kojoj je pet djelatnika tehničkog osoblja škole pozitivno na koronavirus , a jedna prosvjetna radnica ima simptome te je u samoizolaciji i čeka testiranje. Županijski stožer  je stoga predložio da se prva dva tjedna nastave u toj školi organiziraju na daljinu dok se ne osigura povoljna epidemiološka situacija u prostoru škole“, kazao je  načelnik Ljubić.

Podsjetio je kako u ponedjeljak, 7. rujna na snagu stupa i  Odluka Stožera civilne zaštite RH  kojom je potvrdio prijedlog Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje županije, a koje će biti na snazi idućih 30 dana.

„Nužnim epidemiološkim mjerama će se ograničiti  broj osoba na svadbenim svečanostima na 100 osoba zbog velikog broja upita za održavanje svadbenih svečanosti osoba iz susjednih županija gdje je takva mjera već ranije uvedena. Nadalje u svim zatvorenim prostorima u kojima se odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska ili druga društvena okupljanja obavezno je korištenje maski za lice. S obzirom na početak školske godine apeliram na sve učenike, roditelje i nastavnike da se odgovorno ponašaju i pridržavaju svih mjera i uputa kako bi zaštitili svoje zdravlje, ali i zdravlje drugih. Nužno je da shvatimo kako nam mjere neće ništa vrijediti ako se nećemo  i u privatnom i u radnom okruženju ponašati odgovorno“,napomenuo je načelnik Ljubić.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla kazala je kako je kod šest osoba, bliskih kontakata ranije pozitivnih osoba  bilo očekivano da će razviti simptome, dok se za ostalih petero utvrđuje mreža kontakata. „Riječ je o osobama koje su bile na svadbenim proslavama  ili su povratnici s mora. Određeni broj osoba je razvio zdravstvene  smetnje jer se nisu pridržavali mjera stoga još jednom apeliram na naše sugrađane da misle jedni na druge i da se učinimo sve kako se koronavirus  ne bi širio.  Vidljivo je da je prisutan u našoj županiji pa moramo misliti jedni na druge jer svako od nas može biti zaražen“, istaknula je ravnateljica Vadla.

Načelnica Stožera civilne zaštite grada Koprivnice Ksenija Ostriž je pojasnila kako će se zbog zaraze tehničkog osoblja prva dva tjedna nastave u gradskoj osnovnoj školi Antun Nemčić Gostovinski održavati online. „Pozvala bih i roditelje i djecu da koriste zaštitna sredstva, da ne stigmatiziraju osobe koje su zaražene, treba se pridržavati epidemioloških mjera“,  kazala je načelnica Ostriž, a ravnateljica škole Gordana Gazdić Buhanec je dodala  zbog sigurnosti djece ovo najrazumnija odluka te da će svi učenici i roditelji biti obaviješteni o detaljima početka nastave elektronskim putem.

Na kraju konferencije poruku je uputio i župan Darko Koren koji je istaknuo kako je  epidemiološka situacija i dalje zadovoljavajuća, no dinamika i okolnosti govore da svi trebamo biti izuzetno oprezni i ne shvaćati ovaj virus zdravo za gotovo.

Moramo biti svjesni da se situacija već sutra može promijeniti. S obzirom na tokove epidemije i početaka nove školske godine iziskuje pripremu i ponašanje koje je drugačije nego do sada. Nadamo se da ćemo što duže izdržati da škole funkcioniraju prema odabranim modelima fizičkog sudjelovanja učenika na nastavi u prostorima škola, no spremni smo i na druga rješenja. Ukoliko će biti nužno reagirat ćemo sukladno momentu i potrebi u svakom pojedinačnom slučaju. Zahvaljujem ravnateljici Vadla i stručnim službama na  svemu što čine kako bi se širenje virusa suzbilo, no svjesni smo da je nemoguće pratiti sve kontakte. Upravo zato želim naglasiti bez odgovornosti svakog pojedinca neće biti rezultata. Svatko od nas ima veliku odgovornost prema sebi, bližnjima i  zajednici i zbog toga poštujući epidemiološke mjere i preporuke trebamo dati maksimalan  doprinos da se epidemija ne širi.  Svima  koji kreću u novu školsku  godinu želim uspjeh te da im ta odgovornost bude stalno u mislima. Nadam se da ćemo takvim ponašanjem ovaj prostor županije zadržati i dalje na postojećoj epidemiološkoj razini“,  naglasio je župan Koren na kraju današnje konferencije za medije.

Služba ureda župana