Stožer apelira na građane da se pridržavaju mjera i izbjegavaju okupljanja, cijepljenje se nastavlja prema planu, a nastavama u školama provodi se prema dosadašnjem modelu

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije danas je, nakon svoje redovne koordinacije, održao konferenciju za medije na kojoj su javnosti predstavljene aktualne informacije o epidemiološkoj situaciji na području županije, kao i planovi za cijepljenje opće populacije.

Načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio o broju novooboljelih od koronavirusa te dodao kako je situacija na razini prošlog tjedna, s tendencijom porasta. Građane je pozvao na oprez i strože pridržavanje epidemioloških mjera, podsjetivši da su javna okupljanja dozvoljena do 25 osoba, obiteljska okupljanja do 10 osoba s članovima najviše dva kućanstva, a upravo su takva okupljanja najveći potencijalni izvor širenja zaraze.

Nastavljamo s redovnom organizacijom punktova za cijepljenje, sutra smo u Koprivnici gdje cijepimo drugom dozom, u subotu u Križevcima prva i druga doza, sljedeći tjedan u Rasinji, Legradu i Kloštru Podravskom, također druga doza, a 30. travnja u Đurđevcu u planu je kombinacija cijepljenja prvom i drugom dozom. Dinamika je sukladna zaprimanju cjepiva, a plan nam je da u prvom tjednu svibnja procijepimo sve starije od 65 i kronične bolesnike, a zatim ćemo krenuti s cijepljenjem prosvjetnih djelatnika. Na području naše županije prijavilo ih se 926, odnosno 42 posto, interes je najveći na području Hrvatske, a to je pokazatelj da su naši prosvjetni djelatnici odgovorni u zaštiti svojeg i tuđeg zdravlja. Nakon toga planiramo cijepiti opću populaciju, a posebno radno aktivno stanovništvo“, kazao je načelnik Ljubić.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla dodala je kako se uz povećanje broja oboljelih ponovno vraćamo u razdoblje od prije godinu dana, kada se intenzivno naglašavalo pridržavanje epidemioloških mjera – pravilnog nošenja maski, održavanja higijene, distanciranja i izbjegavanja okupljanja. Smatra kako su te mjere vrlo jednostavne i razumljive, no pomalo smo se opustili čega su pokazatelj ove brojke.

Novi sojevi virusa lakše se i brže šire te zahvaćaju veći dio populacije. Ako smo u bliskom kontaktu dolazi do zaraze i imamo veliki broj pozitivnih, ali i veći broj hospitaliziranih što je opterećenje za naš zdravstveni sustav“, istaknula je ravnateljica Vadla te se osvrnula na organizaciju cijepljenja: „S cijepljenjem po punktovima započeli smo 6. veljače, obišli smo sve gradove u nekoliko navrata, kao i sve općinske sredine, odaziv građana je sve veći, što je pohvalno i dobro, te i dalje pozivam da se prijavljuju kod svojih liječnika. Sama organizacija je iznimno uspješna, a moram pohvaliti i naše građane koji se pridržavaju termina i vrlo su disciplinirani. Važno je doći pet minuta ranije radi prozivke, ne više od toga da se ne stvaraju gužve, što je opet potencijal za zarazu. Nastavljamo s cijepljenjem s dozama koje su nam na raspolaganju, a početkom svibnja očekujemo veće količine pa ćemo organizirati velike punktove u gradovima. Spremni smo u jednom danu u dvoranama u Križevcima i Koprivnici procijepiti 1800 ljudi, a primarna praksa ključna je u pripremi naših sugrađana. Uz nekoliko velikih punktova u gradovima, nadamo se da ćemo cijepiti sve one koji sada čekaju, a spadaju u kategoriju prioritetnih skupina, i da ćemo krenuti prema ostatku populacije. Dosad smo prvom dozom procijepili 14.200 građana, a drugom njih 3.800, pri čemu je važno naglasiti kako imamo stopostotni odaziv što je dokaz velikog interesa.“

Ravnatelj Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica Mato Devčić kazao je kako je trenutno hospitaliziran 51 pacijent, od kojih 14 zahtijeva intenzivni nadzor, dok je osam pacijenata na respiratoru.

Što se tiče procesa rada, redovni, odnosno hladni operacijski pogon odgađa se do daljnjeg, a ovisno o epidemiološkoj situaciji, pozvat ćemo pacijente da se jave na operacije. Unatoč tome, svakodnevno se zbrinjavaju onkološki pacijenti i hitni pacijenti kojima su potrebne operacije. U segmentu specijalističkih ambulanti nema smanjenja opsega posla i pacijenti mogu obaviti sve preglede. Očekujemo da bi se do kraja tjedna, radi porasta broja hospitaliziranih pacijenata, aktivirao paviljon dnevnih bolnica koji je ranije bio samostalni COVID odjel, a trenutno se najveći broj pozitivnih pacijenata nalazi na Odjelu infektologije i pulmologije“, pojasnio je ravnatelj Devčić.

Župan Darko Koren kazao je kako je na koordinaciji županijskog Stožera članove informirao o sastanku svih župana s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem i članovima Vlade.

Na sastanku smo čuli podatke o epidemiološkom stanju i procjepljivanju, a ono što ja mogu zaključiti je da smo po konceptu cijepljenja po punktovima prva županija u Hrvatskoj, a i prvi je punkt održan upravo kod nas, 6. veljače. Također, pohvalan je i interes prosvjetnih djelatnika za cijepljenje, 42 posto je najviše u Hrvatskoj, obzirom da je prosjek 30 posto, a u nekim županijama je i po 15, što je zabrinjavajuće. To dovoljno govori o uspjehu kampanje promocije cijepljenja, a na sastanku su spomenute i preporuke za suzbijanje epidemije, koje mi već provodimo, tako da i u tom dijelu možemo biti zadovoljni“, naglasio je župan.

Što se tiče organizacije nastave za sljedeći tjedan, župan je poručio kako povećani broj oboljelih u općoj populaciji ukazuje da moramo biti dodatno oprezni te će se nastaviti s dosadašnjim modelom – učenici osnovnih škola od 1. do 4. razreda te završnih razreda srednjih škola ostaju na nastavi uživo, za sve ostale organizirat će se nastava na daljinu. Odluke o modelu izvođenja nastave donosit će se svaki tjedan za onaj sljedeći, a učenici, roditelji i prosvjetni djelatnici bit će o svemu pravovremeno obaviješteni.

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije