Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci u projektu Junior Engineer Academy

Srednja škola „Ivan Seljanec“ Križevci jedna je od petnaest strukovnih četverogodišnjih škola koja je odabrana za realizaciju projekta Junior Engineer Academy (JEA) u Republici Hrvatskoj. Projekt pokreće Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) u suradnji s Deutsche Telekom Stiftungom i Hrvatskim telekomom. Ključno obilježje programa je uspostavljanje i održavanje bliskih kontakata s tvrtkama i sveučilištima koji učenicima omogućuju rani uvid u svijet rada inženjera i kvalificiranih stručnjaka u svim područjima tehnologije i znanosti.

SŠ „Ivan Seljanec“ prijavila je kao projektnu ideju razvoj modularnih učila za fiziku i tehničku skupinu strukovnih predmeta. Za realizaciju projekta škola će dobiti paket napredne Arduino IoT opreme s kompletima senzora, 3D printer s potrošnim materijalom te novčana sredstva za realizaciju projektnih ideja.

U prvoj fazi projekta predviđena je edukaciju mentora za korištenje tehnologija koje će im pomoći u radu s učenicima te pri mentoriranju učenika u razvoju individualnih projekata. U drugoj fazi škole se povezuju s tvrtkama i edukacijskim ustanovama radi osiguranja mentorske podrške pri izradi rješenja natječaja te radi poticanja trajne suradnje između obrazovnog i poslovnog sektora.

Voditelj projekta u školi je profesor Zoran Kovač, a rezultati projekta i radovi biti će predstavljeni na godišnjoj Croatian Makers konferenciji u svibnju 2020. u Zagrebu u organizaciji Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Program „Junior Engineer Academy“ u Njemačkoj provodi se od 2005. godine, a ovo je prvi put da se JEA mreža srednjih škola stvara izvan Njemačke.

Zoran Kovač, prof.

Izvor fotografija: Croatian Makers web