Slikar Mijo Kovačić proslavio 80. rođendan

Povodom proslave dana Općine Molve u utorak, 11. kolovoza upriličeno je obilježavanje 80. rođendana istaknutog slikara naivne umjetnosti Mije Kovačića, kojem su prisustvovali brojni uzvanici, prijatelji i rodbina. Rođendanske čestitke i osvrt na 65 godina umjetničkog djelovanja uputili su župan Darko Koren, načelnik Općine Molve Zdravko Ivančan, ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Marijan Špoljar te član Družbe“Braća Hrvatskog Zmaja“ Vjekoslav Prvčić, Zmaj Jagnjedovečki. Naime, Kovačić je član Družbe“Braća Hrvatskog Zmaja“ sa zmajskim imenom Zmaj od Gornje Šume.

Mijo Kovačić poznat među prijateljima i kao Miška, rodio se 5. kolovoza 1935. u Gornjoj Šumi, u obiteljskoj kući koja je i danas njegov atelier i dom. Već u osnovnoj školi pokazivao je dar za slikanje, a s obzirom da mu obitelj nije mogla osigurati daljnje školovanje, kao osamnaestogodišnjak upoznaje Ivana Generalića. Susret s Generalićem poslužio mu je kao ohrabrujući primjer – „neškolovana seljaka koji je postao poznat i proslavljen slikar u svijetu“.

Mijo Kovačić je s 19 godina izlagao prvi put u Koprivnici zajedno s Gažijem, Filipovićem i Večenajem, a iza toga uslijedile su mnogobrojne samostalne i skupne izložbe u domovini i u svijetu. Nakon izložbe Naive ’77 u Galeriji naivne umjetnosti predstavio se na desecima inozemnih nastupa od europskih metropola do New Yorka i Sydneya, a najvrednije inozemno izložbeno predstavljanje doživio je 2000. godine na izložbi „Fantastičan svijet hrvatske naivne umjetnosti“ na Floridi među deset najvažnijih slikara naive.

Obilježavajući 60 godina umjetničkoga rada Kovačić je 2011. godine na zagrebačkom Gornjem gradu otvorio svoju Galeriju i Zakladu Mijo Kovačić.

“U mom opusu još nije naslikana najbolja slika. O njoj stalno mislim. Radim za dušu, da ostavim nešto obitelji, narodu, potomcima. Da se zna gdje sam bio, zašto sam živio. Najveća mi je želja vrijeme: htio bih završiti sve što sam započeo”, riječi su koje je zapisao Mijo Kovačić u siječnju 1997. godine te je uvjeren da još ni danas nije naslikao svoju najbolju sliku.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.