Sjednica županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga – Spadamo u Županije s nižim postotkom ovisnosti od prosjeka

Prezentacija Nacionalnog programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u odgojno-obrazovnom sustavu i sustavu socijalne skrbi od 2010. do 2014., te dogovor oko izrade preventivnog programa i programa prevencije ovisnosti za djecu i mlade u sustavu socijalne skrbi na razini Županije, bile su teme sjednice županijskog Povjerenstva za suzbijanje zlouporabe opojnih droga. Sjednica je održana u četvrtak, 28. listopada, u prostorijama Županije, a prisustvovao joj je zamjenik župana, a ujedno i predsjednik povjerenstva, Ivan Pal.

Nacionalni program prevencije ovisnosti prezentirala je zamjenica predsjednika povjerenstva Sandra Orošić-Jukić. Osim na ovisnosti o drogama osvrnula se i na druge oblike ovisnosti modernog vremena poput kocke, interneta, klađenja, reality emisija… Kazala je da cilj preventivnih programa treba biti razvijanje samopoštovanja, samopouzdanja i svestranosti mlade osobe, te omogućiti pružanje pomoći obiteljima, kao i pomoći glede organiziranja slobodnog vremena djeteta. Preventivni programi također trebaju poslati poruku o štetnosti i problemima koji se vezuju uz konzumiranje droga, te ponuditi metodologiju rješavanja problema.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla se osvrnula na rad županijskog Centra za prevenciju i ovisnost, a posebno na projekt Otvoreni kišobran koji se provodi u školama za 6. razrede. Zavod za javno zdravstvo je uključen u taj projekt i u njegovom provođenju pomaže školskim pedagozima. „Spadamo u Županije s nižim postotkom ovisnosti od prosjeka u RH, ali kod nas su prisutne sve vrste droga. Problem su i prekomjerne konzumacije alkohola, a za mlade koji imaju taj problem Zavod je pokrenuo program savjetovanja.“ – kazala je Draženka Vadla.

Predsjednik povjerenstva Ivan Pal kazao je da sredstva iz državnih decentraliziranih funkcija nisu dovoljna za provođenje programa po školama, ali da će se Županija pobrinuti da iz vlastitih sredstava financira programe koji se tiču prevencije ovisnosti. Dodao je međutim da takvo financiranje dugoročno nije održivo, pa će se u budućnosti morati tražiti dodatna sredstva od države.