Seminar tradicijskih glazbala u Koprivnici

U organizaciji i domaćinstvu Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije, prošlog vikenda, 23.-24. veljače 2019. u Koprivnici u hotelu Podravina,  održao se seminar tradicijskih glazbala. Polaznici iz Koprivnice, Đurđevca, Križevaca, Delova, Virja, Svetog Ivana Žabna i Kalinovca  imali su prilike naučiti sve o ovoj vrsti glazbala.

Hrvatska je izuzetno bogata tradicijskim glazbalima : gajde, četveroglasne i  peteroglasne (podravske) dude, diplice, sopile, roženice, razne vrste mihova (hercegovački, dalmatinski, istarski), jedinke, dvojnice, strančica, okarina, šurle, samica, trstenice, diple bez mješine te razna druga glazbala.

 Osim tehnika sviranja, učilo se kako se održavaju i naštimavaju  dude i gajde, te kako se  izrađuju piskovi, a polaznici koji ne čitaju notno pismo učili su osnove glazbe.

Voditelj seminara bio je Stjepan Večković, solista na tradicijskim glazbalima u Ansamblu LADO, izrađivač tradicijskih glazbala i dugogodišnji voditelj raznih seminara.

Seminar je realiziran uz potporu Ministarstva kulture RH i Koprivničko-križevačke županije.

Na kraju seminara, svim polaznicima uručene su potvrde o sudjelovanju, a predsjednica ZKUU, Nada Šešić, gospodinu Večkoviću, u ime ZKUU poklonila je  sliku  Đure Jakovića -Zimski pejzaž nastalu na 7. Županijskoj likovnoj koloniji u Bakovčicama.

 Zajednica kulturno-umjetničkih udruga KKŽ