Savez Alpe Jadran odobrio sufinanciranje projekata prijavitelja s područja Koprivničko-križevačke županije

Upravni odbor Saveza Alpe Jadran, koji okuplja regije članice iz Slovenije, Austrije i Hrvatske, u Varaždinu je 21. listopada održao sjednicu na kojoj su dodijeljena sredstva za sufinanciranje projekata. Prihvaćeni su svi projektni prijedlozi prijavitelja s područja Koprivničko-križevačke županije te im je dodijeljeno ukupno 11.690,00 eura.

Na sjednici je prezentirana nova biciklistička mapa izrađena pod vodstvom glavnog tajnika Thomasa Pseinera te uz doprinos svih Kontaktnih točaka regija članica Saveza. Biciklistička mapa obuhvaća sve postojeće rute koje svojim spajanjem povezuje regije i čine jednu cjelinu, a staza Amazon of Europe Bike Trail koja se proteže UNESCO-vim rezervatom biosfere Mura-Drava-Dunav također je sastavnica nove biciklističke mape koje će uskoro postati digitalno dostupna.

Nadalje, Tematske koordinacijske točke podnijele su izvješća o radu te je zaključeno kako u doba Covid pandemije broj prijavljenih projekata je u padu, posebice s obzirom kako je riječ o međunarodnoj suradnji, no prijavljeni projektni prijedlozi veće su kvalitete. Stoga, učinjen je korak od kvantitete prema kvaliteti, a na ovogodišnjem natječaju ukupno 14 projekata odobreno je za financiranje, od čega 4 s područja Koprivničko-križevačke županije.

Sukladno rezultatima evaluacijskog procesa, od ukupno 14 prihvaćenih projektnih prijedloga i 39.390,00 eura dodijeljenih sredstava, prijaviteljima s područja Koprivničko-križevačke županije odobreno su sljedeći iznosi:

RB Naziv prijavitelja Naziv projektnog prijedloga Odobreni iznos u €
1. Folklorni ansambl Koprivnica 13. Međunarodni susreti dječjih folklornih skupina “U bakinom krilu” 1.490,00
2. Zajednica kulturno umjetničkih udruga Koprivničko-križevačke županije Dani kulturne baštine i 14. Međunarodni festival folklora „Iz bakine škrinje“ 2.700,00
3. Udruga „Stari zanati“ Šetnja kroz naivu i likovna kolonija 3.500,00
4. Upravni odjel za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu KKŽ Zlatna vina Alpe Adria 2022. 4.000,00
Ukupno: 11.690,00

Također, razgovaralo se je o nadolazećim aktivnostima te o mogućnosti razvoja zajedničkog projekta svih regija članica, posebice ukoliko se teritorijalno područje Saveza proširi prihvatom novih regija. Prezentirani su i financijski pokazatelji te dosad provedeni projekti, kao i rezultati projekta Cerli kroz koji su regije članice usredotočile se na dijeljenje iskustava i pronalazak odgovora na izazove tijekom Covid pandemije, posebice u području civilne zaštite, obrazovanja i kulture. Nadalje, definiran je dnevni red sjednice Vijeća Saveza Alpe Jadran koja će se održati u studenome kada će se izabrati nova predsjedavajuće regija članica, s obzirom da nakon četiri godine Varaždinskoj županiji završava mandatno razdoblje.

Služba ureda župana