Sastanak s ravnateljima i predsjednicima upravnih vijeća zdravstvenih ustanova

Radni sastanak ravnatelja i predsjednika upravnih vijeća županijskih zdravstvenih ustanova s županijskim dužnosnicima održan je u prostorima Županije u četvrtak 12. srpnja. Uz predstavnike Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“, Zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za hitnu medicinu, Doma zdravlja, Ljekarni Koprivnica i Ljekarni Križevci sastanku su nazočili župan Darko Koren, zamjenik župana Ivan Pal i predsjednica Županijske skupštine Milica Fuček. Razgovaralo se o nacrtu Nacionalne strategije razvoja zdravstva za razdoblje od 2012. do 2020.

Župan Darko Koren kazao je kako je sastanak sazvan prije svega zbog medijskih izjava ministra zdravlja o spajanju županijskih bolnica, pri čemu je navedeno da bi se spajale bolnice u Koprivnici, Varaždinu i Čakovcu. Istaknuo je kako je za njega neprihvatljivo što se za tako ozbiljnu stvar saznaje iz novina, bez prethodno provedene javne rasprave.

„Kad su problemi u zdravstvu u pitanju Ministarstvo tad proziva županije kao osnivače, no kad se treba raspravljati o strateškim pitanjima u zdravstvu tad se stavovi Ministarstva saznaju iz novina.“ rekao je Koren i naveo kako veća kvaliteta i dostupnost zdravstvene usluge neće biti moguća ako dođe do spajanja bolnica.

Ravnatelj koprivničke Opće bolnice Petar Stapar kazao je da nema konkretnih informacija o spajanju i na što se to točno odnosi. Stoga je dogovoreno da će se prije nego Ministarstvo dostavi službene informacije na razini Županije formirati radna skupina koja će razmotriti koncept zdravstva kakav bi bio najbolji za ovaj kraj, a sve kako bi se iznjedrili argumenti koji će se zastupati prilikom rasprave s Ministarstvom. U radnu skupinu su izabrani: Petar Stapar, Draženka Vadla, Mladen Vuljak, Željko Bakar i Dragutin Korošec.

Sudionici sastanka su se složili kako smanjenje opsega kvalitete zdravstvene usluge nije prihvatljivo, ali i da je racionalizacija sustava potrebna te je stoga potrebno više raditi na jačanju primarne zdravstvene zaštite.