Sastanak s predstavnicima „Šolskog centra Velenje“

Predstavnici „Šolskog centra Velenje“ na sastanku u Županijskoj upravi predstavili su zamjeniku župana Ivanu Palu i suradnicima te predstavnicima jedinica lokalnih samouprava s područja Koprivničko-križevačke županije projekte i programe koje provode s posebnim naglaskom na projekt „Automatizirani sistem najma bicikla.“

Sastanku su prisustvovali i direktor Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije Zdravko Mihevc kao i ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Ratimir Ljubić s obzirom da ova škola već dugi niz godina surađuje sa „Šolskim centrom Velenje“.

IMG_9072mSve okupljene pozdravio je zamjenik Pal koji se osvrnuo na dobru suradnju „Šolskog centra Velenje“ i Obrtničke škole Koprivnica te istaknuo kako se od te suradnje može puno toga naučiti:

Hvala što ste odabrali i našu školu pa na neki način i našu Županiju kao partnera i vjerujem da će iz toga proizaći puno dobrih stvari.“

O suradnji između dviju ustanova govorio je i ravnatelj Ljubić te istaknuo kako je preko 30 učenika i 10 profesora bilo na mobilnosti u „Šolskom centru Velenje“ koji je dobro opremljen praktikumima i laboratorijima.

Voditelj MIC-a Velenje Darko Lihteneker prezentirao je programe i međunarodne projekte koje provodi „Šolski centar Velenje“ s posebnim naglaskom na projekte iz područja obrazovanja i razvojne projekte, a osvrnuo se i na suradnju s Obrtničkom školom Koprivnica te ostale mobilnosti. Zajedno sa svojim suradnicima, voditelj Lihteneker prezentirao je projekt „Energetski inženjering“ u sklopu kojeg je stručna grupa pratila učinke i efikasnost u zgradama te je postavljen sistem praćenja potrošnje energije u zgradama. Pored toga, dodao je kako vrše i brojne programe stručnog osposobljavanja u području suvremene tehnologije za brojne tvrtke, a razvili su i sistem certificiranja za instalatere. Što se tiče razvojnih projekata, voditelj Lihteneker predstavio je simulator vožnje pomoću kojeg se korisnicima IMG_9077mprezentiraju realne situacije opasnosti na cestama i vožnje po različitim vremenskim uvjetima, a osvrnuo se i na ostale provedene projekte koji doprinose boljem životu stanovnika Slovenije i šire.

Što se tiče projekta „Automatizirani sistem najma bicikla“, predstavnici „Šolskog centra Velenje“ naglasili su kako je riječ o projektu namijenjenom za manja područja sa sustavom kojim se kamerama osigurava očuvanost bicikala čime nijedan bicikl nije ukraden. Dodao je kako sistem funkcionira na način da se korisnici registriraju i pri tome dobiju pametnu karticu kojom se prijave na stanicu te potom voze do odredišta odnosno druge stanice za ostavljanje bicikla. Provođenje projekta započeli su s pet stanica i 25 bicikla dok trenutno imaju 15 stanica i 70 bicikala, a sistem najma bicikla razlikuje se od drugih zbog neovisnosti priključka. Ujedno su pozvali predstavnike jedinica lokalnih samouprava na suradnju i mogućnost postavljanja ovakvog oblika najma bicikla i na njihovom području, uz mogućnost nadogradnje odnosno prilagodbe projekta sukladno mogućnostima.

Na kraju sastanka, zamjenik Pal zahvalio je na pruženim informacijama i predložio da se potraže izvori financiranja iz Europskog fonda kako bi se ovakav projekt ostvario i na području Županije, a sastanku su prisustvovali predstavnici Grada Križevaca, načelnici i zamjenici načelnika Općina Molve, Novo Virje, Legrad, Gornja Rijeka, Đelekovec i Hlebine.

Služba ureda župana