Sastanak s predstavnicima INA-e

U četvrtak, 26. kolovoza, Koprivničko-križevačku županiju posjetilo je izaslanstvo tvrtke INA Industrija nafte d.d., na čelu s glavnim izvršnim direktorom Bojanom Milkovićem i direktorom Sektora istraživanja i proizvodnje nafte i plina za JI Europu Želimirom Šikonjom. Izaslanstvo Ine u Županiji su primili župan Darko Koren i zamjenik župana Darko Sobota, nakon čega je održan radni sastanak. Sastanku su također prisustvovati predstavnici Grada Đurđevca i 14 općina iz „Panonskog bazena“ u kojima INA vrši aktivnosti crpljenja mineralnih sirovina.

U prvom dijelu sastanka razgovaralo se o problematici tvrtke Geopodravina i iskorištavanju geotermalnih potencijala. Župan Koren osvrnuo se na vrijednost i značaj projekta za područje Podravine, te kazao kako je u navedeno dosad uloženo oko 20 milijuna kuna. Spomenuo je da su iščekivanja javnosti od ovog projekta vrlo velika i da treba poduzeti sve kako bi se njegova realizacija ubrzala. Sudionici sastanka složili su se oko važnosti projekta te dogovorili osnivanje radne grupe za koordinaciju projekta koja će zastupati osnivače tvrtke. Bojan Milković tom prilikom je rekao: „Iskorištavanje geotermalnih izvora dugoročna je strategija Ine, a nakon stabilizacije tržišta, naša će kompanija biti u mogućnosti aktivnije se uključiti u projekt“. Želimir Šikonja je dodao da su glede geotermalnih izvora za Inu najvažniji projekti na lokacijama Kutnjak-Lunjkovec i Velika Ciglena kod Bjelovara.

Problematika oko obračuna i isplate rudarske rente općinama i gradovima, te prezentacija planova za područje „Panonskog bazena“, bile su teme drugog dijela sastanka. U prezentaciji je objašnjena nova zakonska regulativa obračuna renti, po kojoj će se renta obračunavati prema proizvedenoj količini ugljikovodika na eksploatacijskim poljima, a ne kao do sada prema prodanoj količini. Rečeno je da je INA je za prvih šest mjeseci ove godine općinama na području Panonskog bazena isplatila gotovo 30 milijuna kuna rente, a naredne isplate vršit će se prema redovitim obračunima. Unatoč smanjenoj proizvodnji ugljikovodika na ovom području, procjenjuje se da će razina dobiti od rente u razdoblju od 2015. do 2025. godine iznositi 10%, od čega će općina, županija i država prihodovati po trećinu.

Sudionici su izrazili zadovoljstvo postignutim rezultatima sastanka.