Sastanak o primarnoj zdravstvenoj zaštiti

U prostorijama Koprivničko-križevačke županije u četvrtak, 17. ožujka, održan je sastanak o primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Na sastanku su, uz zamjenika župana Ivana Pala i pročelnicu Branku Cuki, bile prisutne koordinatorima KOHOM-a za Koprivničko-križevačku županiju Zdenka Matica Vodjere, član povjerenstva HLK Nadica Somodi i predsjednik Udruge privatnih poslodavaca u zdravstvu Hrvatske Željko Bakar.

Obzirom da je kroz zakonsku regulativu briga o primarnoj zdravstvenoj zaštiti spuštena na lokalnu i regionalnu samoupravo bila je to prilika da se razgovara o tekućoj problematici u toj djelatnosti. Dogovoreno je da se uputi zahtjev HZZO-u kojem se traži da se dostavi način izračuna „glavarine“, odnosno kalkulaciju za timove primarne zdravstvene zaštite. Zamoljeno je i da se sama Županija uključi u pregovore s HZZO-om prije sklapanja ugovora s ustanovama i koncesionarima, te da HZZO odustane od neprimjerenih kazni liječnika zbog prekoračenja standarda.

U planu je i razmatranje mogućnosti o stvaranju osnove za zapošljavanje još jednog tima opće obiteljske medicine u Koprivnici, što će razmotriti županijski Dom zdravlja i sama Županija.