Sastanak o pilot projektu grijanja na drvnu sječku

U srijedu, 1. listopada u prostorima Županije održan je radni sastanak predstavnika njemačke tvrtke Heizomat sa sjedištem u Sloveniji, župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena i načelnika Općine Novigrad Podravski Mladena Mađera.

Riječ je o pilot projektu energetskih ušteda kojemu je nositelj Županija u suradnji sa Općinom Novigrad Podravski, a radi se o prenamjeni kotlovnice za grijanje zgrada Osnovne škole, Dječjeg vrtića i Sportske dvorane koje trenutno koriste grijanje na plin. U budećem razdoblju napravila bi se jedna kotlovnica na drvnu sječku koja će grijati navedene prostore s obzirom da na području Općine ima mnogo zapuštenih površina kojima je ona vlasnik (to se odnosi na poljoprivredne parcele i neočišćene kanale). Otpadni materijal mogao bi se iskoristiti kao gorivo za peć na drvnu sječku, a time bi se ostvarile značajne energetske i financijske uštede. Pilot projekt u fazi je izrade, od ponuđača je zatraženo da napravi ponudu i pripremi financijske izračune, a prema procjenama opravdanost projekta mogla bi se vidjeti kroz četiri godine. Ovaj način opskrbljivanja toplinom zaživio je u Sloveniji, te je prema njihovim iskustvima pet puta jeftiniji od korištenja drugih energenata.

Na sastanku je dogovorena daljnja suradnja na projektu, te opći ciljevi i aktivnosti koje će se provoditi u svrhu racionalizacije troškova.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol