Sastanak o financiranju Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica

Sastanak o aktualnom poslovanju i financiranju Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“ Koprivnica održan je u prostorima bolnice u srijedu 27. lipnja. Sastanku su prisustvovali ravnatelj Petar Stapar, njegova zamjenica Sandra Sinjeri i predsjednik Upravnog vijeća Zoran Gošek, te župan Darko Koren i zamjenik župana Ivan Pal.

Sastanak je organiziran temeljem županovog traženja da vodstvo bolnice predstavi plan poslovanja ustanove u novim uvjetima rada, odnosno otkad su bolnici od strane HZZO-a smanjeni prihodi. Proračun bolnice je naime od početka godine smanjen za 1,5 milijuna kuna na mjesečnoj razini, odnosno 18 milijuna kuna godišnje, uz istodobno povećanje rashoda zbog rasta cijene energenata i troškova liječenja. Župan je na ovaj velik problem i neodrživost poslovanja u takvim uvjetima pismom nedavno upoznao i ministra zdravlja Rajka Ostojića.

Župan Koren na sastanku je istaknuo kako je zbog smanjenja prihoda neminovno da trendovi poslovanja krenu u negativu na što Županija kao osnivač ne može utjecati, dok se s druge strane Ministarstvo teret odgovornosti prebacuje na osnivača. Naveo je da će dug bolnice u takvim uvjetima stalno rasti, te da se minus može sanirati jedino smanjenjem standarda i razine usluga, što je za Županiju kao osnivača apsolutno neprihvatljivo.

Iako je ravnatelj bolnice Stapar na sastanku prezentirao određene mjere ušteda koje bolnica može učiniti ipak su se svi sudionici sastanka složili da se radi o problemu koji se može riješiti jedino s nivoa državne vlasti. Stoga će vodstvo bolnice Ministarstvu i HZZO-u dodatno ukazivati na problem koji je nastao od početka ove godine, te također i preko dužnosnika iz Koprivničko-križevačke županije koji sudjeluju u državnoj vlasti pokušati učiniti sve kako bi se riješio problem financiranja bolnice.