Sastali se lokalni dionici projekta „ATM for SMEs“ i članovi Županijskog stručnog tijela i koordinacije za malo i srednje poduzetništvo

U prostorijama Razvojne agencije PORE KKŽ jučer je održan je 11. sastanak lokalnih dionika projekta „ATM for SMEs – Pristup mikrofinanciranju malih i srednjih poduzetnika“ te četvrti sastanak Županijskog stručnog tijela i koordinacije za malo i srednje poduzetništvo. Sastanku su prisustvovali predstavnici jedinica lokalne samouprave, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci, poduzetničkih potpornih institucija te komora s područja Koprivničko-križevačke županije.

Na početku sastanka zamjenik župana Ratimir Ljubić zahvalio je svima na dolasku te istaknuo važnost suradnje i poticanja privatnog sektora od strane lokalne i regionalne samouprave, kako bi se i nadalje uspješno doprinijelo gospodarskom razvoju naše županije. Pozdravima se pridružila i ravnateljica Razvojne agencije PORE KKŽ Melita Birčić i ukratko se osvrnula na provedene aktivnosti u prvoj i drugoj fazi ovog projekta.

Nakon toga je predstavnica Razvojne agencije PORE KKŽ održala prezentaciju o nastavku projekta „ATM for SMEs“ koji se provodi u okviru programa INTERREG EUROPE. Naglasila je kako je projekt produžen za još godinu dana, te će trajati od 1. listopada 2021. do 30. rujna 2022. godine. Glavni cilj projekta je razmjena znanja, iskustva i dobrih praksi projektnih partnera u području mikrofinanciranja malih i srednjih poduzetnika te mjera i inicijativa koje su poduzete od strane lokalnih i regionalnih tijela kako bi im se pomoglo pri stabiliziranju poslovanja koje im je ugroženo pandemijom COVID-19. Ukupna vrijednost projekta iznosi 398.000.000 EUR-a, dok je udio Razvojne agencije PORE KKŽ 41.800,00 EUR-a.

Vodeći partner u projektu je Fejér Enterprise Agency iz Mađarske, a uz vodećeg partnera tu je još 8 partnera iz 7 europskih država: Ministarstvo za nacionalno gospodarstvo iz Mađarske, Europski poslovni inovacijski centar Burgos (CEEIBurgos) iz Španjolske, KIZ SINNOVA tvrtka za društvene inovacije iz Njemačke, Zaklada za razvoj poduzetništva županije Zala iz Mađarske, Autonomna regija Sardinije iz Italije, Świętokrzyskie Region – Marshal Ured Świętokrzyskie regije iz Poljske, Europska mreža za mikrofinanciranje iz Belgije i Razvojna agencija PORA KKŽ iz Hrvatske.

Na sastanku su predstavljene i mjere Koprivničko-križevačke županije u 2020. i 2021. godini, namijenjene poduzetnicima kao odgovor na krizu uzrokovanu pandemijom COVID-19. Spomenute su dvije najznačajnije mjere, a to su: Potpore male vrijednosti po direktivi 1407 i Moratorij na kredite u otplati, plasirane po programu Mjera 1. – Kreditom do konkurentnosti.

Nakon ovog predstavljanja, uslijedila je prezentacija predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesne Kuterovac na temu pregleda mjera za očuvanje radnih mjesta i potpora za zadržavanje radnih mjesta. Predstojnica Kuterovac je istaknula kako je udio poslodavaca koji su koristili mjere za očuvanje radnih mjesta, skraćivanje radnog vremena i programa za zadržavanje radnih mjesta od ožujka 2020. godine do rujna 2021. godine na području Koprivničko-križevačke županije 37,4% što je u odnosu na Republiku Hrvatsku za 5,8% manje, dok je udio radnika s područja Koprivničko-križevačke županije za koje su se u istom periodu koristile ove mjere 25,5%, što je za 18,1% manje u odnosu na statističke pokazatelje za Republiku Hrvatsku. Naglasila je i kako su se na području Koprivničko-križevačke županije potpore najviše dodjeljivale u sektoru prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine na veliko i malo, popravak motornih vozila i motocikala, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, stručnih, znanstvenih i tehničkih djelatnosti te ostalih uslužnih djelatnosti.

Na kraju sastanka svi sudionici uključili su se u raspravu kako bi detektirali mjere i inicijative kojima se može pomoći poduzetnicima s područja županije da što lakše prebrode krizu u poslovanju proizašlu iz pandemije uzrokovane virusom COVID-19. Ravnateljica Birčić zaključno je zahvalila svima na dolasku i izrazila zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom.

 

 Služba ureda župana

Fotografije: PORA KKŽ