Saša Višak najbolji hrvatski orač na 13. Državnom natjecanju u oranju

Virovitičko-podravska županija u subotu, 5. rujna, po drugi puta nakon 2010. godine, bila je domaćin državnog natjecanja u oranju. Natjecanje je održano u Borovi kraj Suhopolja, a u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije. Organizatori 13. natjecanja u oranju i 4. državnog natjecanja u oranju konjskim zapregama Republike Hrvatske su Virovitičko-podravska županija, Općina Suhopolje, Udruga orača Virovitičko-podravske županije i Hrvatska udruga za organizaciju natjecanja orača.
U kategoriji plugova ravnjaka prvo mjesto pripalo je Saši Višku iz Koprivničko-križevačke županije sa 178 bodova, drugo Radivoju Rekiću iz Virovitičko-podravske sa 153 boda, a treće Fran-Andreju Jalušiću iz Međimurske županije sa 129,5 bodova. Osvajanjem prvog mjesta Saša Višak iz Kamenice (Općina Kalnik), stekao je pravo da predstavlja Republiku Hrvatsku na 63. svjetskom natjecanju u oranju koje će se održati u iduće godine, u Engleskoj.
U kategoriji plugova premetnjaka prvo mjesto osvojio je Tomislav Kuharić iz Krapinsko-zagorske županije sa 206,5 bodova, drugo mjesto Goran Šebalj iz Virovitičko-podravske sa 151,5 bodova, a treće Ivan Karavidović iz Brodsko-posavske županije sa 149 bodova. Natjecatelj iz Koprivničko – križevačke županije, Zoran Radiček plasirao se na 4. mjesto.
Ukupno po županijama najbolja je bila ekipa Krapinsko zagorske županije, drugo mjesto pripalo je ekipi Koprivničko-križevačke županije dok je Virovitičko-podravskoj pripalo treće od ukupno 16 županija.
Ovo je najveći uspjeh koji su do sada postigli orači naše Županije. Osim naših natjecatelja, ekipu Koprivničko-križevačke županije činili su Darko Novotni, sudac i Tatjana Međimurec, glavni sudac.
Natjecanje orača održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.