Saborski Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu raspravljao o decentralizaciji ureda državne uprave

Saborski Odbor za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu sastao se u srijedu 20. ožujka i proveo raspravu o decentralizaciji državne uprave.

Uvodno izlaganje o ovoj temi održala je državna tajnica ministarstva uprave Josipa Rimac, a kroz raspravu su članovi Odbora upoznati s procesom decentralizacije Ureda državne uprave, odnosno prijenosom ovlasti istih u nadležnosti županija. Također je istaknuto kako je fiskalna i funkcionalna decentralizacija iznimno važna te je zaključeno kako se sustav samostalnih ureda državne uprave ipak pokazao nedovoljno efikasnim. Na raspravi je naveden i primjer Grada Zagreba koji u svojoj osnovi ima nadležnosti grada, županija i državne uprave, a u kojemu ovaj sustav dobro funkcionira.

Novim prijenosom poslova više od 200 novih postupaka i procesa obavljat će se u regionalnim samoupravama, a tako će se omogućiti da usluge dolaze na razinu koja je najbliža građanima. Do lipnja će se pripremiti sve zakonske promjene koje slijede ovu reformsku politiku te se očekuje da će potpuni prijenos zaživjeti početkom 2020. godine.

U ime Hrvatske zajednice županija u raspravi je sudjelovala pročelnica za Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine i pravne poslove Marina Horvat, ujedno i voditeljica Radne skupine za pravna pitanja Hrvatske zajednice županija. Uz predstavnike ministarstva i članove Odbora, sjednici su prisustvovali predsjednik Udruge gradova Željko Turk i predsjednik Hrvatske zajednice općina Martin Baričević.

Služba ureda župana