Regionalna mreža mladih „Youth Regional Network“ održana u Termama Jezerčica u Krapinsko-zagorskoj županiji

90 mladih sudionika iz više od 40 Europskih regija sastalo se na susretu Regionalne mreže mladih „Youth Regional Network“ pod Skupštinom europskih regija, „ Assembly of Euroapean Regions“ koji se održao od 7.-9. lipnja u Termama Jezerčica u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Mladi predstavnici regionalnih vijeća, parlamenata i regionalnih organizacija mladih raspravljali su o mogućnostima većeg sudjelovanja u regionalnim, nacionalnim i europskim politikama. Dijeleći stavove da je sudjelovanje mladih od iznimne važnosti, postavilo se pitanje kako mladi mogu zaista svrhovito i smisleno sudjelovati u procesima odlučivanja i donošenja odluka? Odgovor je jednostavan: koristeći principe subsidijarnosti!

Kao gosti na sastanku su sudjeloval i brojni političari i znanstvenici od kojih su rekli:

Siniša Hajdaš Dončić, župan Krapinsko-zagorske županije: „Vi ste budućnost naših regija i Europe, i zato ste toliko važni, posebno u procesima donošenja odluka.“

Stjepan Mesić, predsjednik RH u mandatu 2000.-2010. rekao je kako Regionalna mreža mladih ima značajnu ulogu u jačanju partnerstva mladih i odraslih jer: „potiče veće uključivanje mladih u procese donošenja odluka na europskoj i regionalnim razinama pretpostavljajući da su upravo mladih oni koji mogu i zasigurno hoće prevladati zajedničke teškoće.“

Reingard Spanning s Instituta edukacijskih znanosti pri Sveučilištu u Innsbrucku u Austriji: „Postoji općenita frustracija politikom , a ona posebno utječe na mlade. Ovaj problem se rješava prvenstveno na regionalnoj i lokalnoj razini, jer one daju veću mogućnost stvaranja političke kulture koja je inkluzivna, a ne pretpostavljena od postojećih struktura“.

Joanne Hunting iz Kongersa lokalnih i regionalnih vlasti pri Vijeću Europe dodala je: „Niti jedna politika, strategija usmjerena mladima neće uspjeti ako najviši politički vrh zajednice nije usmjeren i predan rješavanju problema mladih i ako nije spreman učiniti ih prioritetima. Također, potrebna je predanost političara punoj participaciji mladih u razvijanju politika za mlade – pitati mlade za mišljenje i potom provoditi što je već bilo odlučeno je simbolično, ali ne i pravo uključivanje mladih i smislena participacija.

Regionalna mreža mladih izabrala je i novog predsjednika Olova Oskarsona iz Švedske regije Jämtland. Olov ima 22 godine i studira religijske znanosti s posebnim osvrtom na korporativnu etiku. Od 2008. godine je aktivan u Regionalnoj mreži mladih i nakon izbora je rekao: „Kao novoizabrani predsjednik YRN-a, želim da stvarno i krenemo stvarati promjene. Možemo pomoći mladim u Europi. Predanim ovome zadatku čini me mišljenje da tvorimo jednu od najboljih platformi za mlade, ali možemo i hoćemo više.“

Uz Olova Oskarsona izabran je i njegov zamjenik Michal Matlak iz poljske regije Westpomerania, te usvojen Strateški program 2010.-2011.

Suorganizatori ove konferencije bile su uz domaćina, Krapinsko-zagorsku županiju, i Koprivničko-križevačka, Varaždinska i Sisačko-moslavačka županija. Mladi ovih županija mogu biti uvjereni da njihove regije koriste i promiču principe subsidijarnosti.

Ispred mladih Koprivničko-križevačke županije konferenciji su prisustvovali članovi Savjeta mladih koji je sada u procesu reizbora, Andreja Popijač i Nikola Pandurić.Na otvaranju i sastancima sudjelovao je i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.  

Nikola Pandurić je kao član bivšeg predsjedništva AER:Youth Regional Networka i predstavnika regije suorganizatora predsjedavao sastankom zbog odsustva Charlotte Kude, predsjednice YRN-a.

Andreja i Nikola drugog su dana konferencije predstavili gastronomsku i enološku ponudu Koprivničko-križevačke regije upriličivši zajedno s ostalim regijama suorganizatorima mali domjenak za sve sudionike s lokalnim specijalitetima, karakterističnim vinima i promotivnim materijalima.

Za više informacija posjetite:

www.aer.eu/events/committee-3-culture-education-interregional-cooperation/2010/the-4th-meeting-of-the-aer-youth-regional-network.html 

Slike:

http://www.aer.eu/index.php?eID=tx_cms_showpic&file=fileadmin/user_upload/AER_live/Photo_gallery/CultureEducation/2010/4th_YRN_Croatia/4YRNgroup-LQ.jpg&width=800m&height=600m&bodyTag=&md5=5e2fb41cb63ef136ce67612a6b10daac

Nikola Pandurić