Razglednice solidarnosti učenika iz OŠ Sveti Petar Orehovec uskoro stižu u poštanske sandučiće

Umjesto letaka s reklamama pedesetak stanovnika Križevaca, Svetog Petra Orehovca i Zagreba 21. ožujka, na dan  kad se obilježava  Međunarodni dan eliminacije rasne diskriminacije, imat će priliku iz svog sandučića izvaditi razglednicu solidarnosti. Razglednice s porukama solidarnosti napisali su učenici OŠ Sveti Petar Orehovec u sklopu međunarodnog projekta P.S. Pokreni solidarnost!

Prije pisanja razglednica učenici su učili o predrasudama, stereotipima, diskriminaciji i solidarnosti, a pisali su ih s ciljem da i  primatelje razglednica  potaknu na razmišljanje o tim temama. Učenici bi željeli  čuti i razmišljanja primatelja razglednica zato su svoje poruke solidarnosti pisali na posebno dizajniranim razglednicama. Te se razglednice sastoje od dva dijela, jedan ostaje primatelju, a na drugom je moguće uputiti odgovor učenicima koji su poslali razglednicu.

Razglednice su u orehovečku školu stigle iz Centara za mirovne studije, nevladine organizacije koja provodi ovaj projekt u Hrvatskoj. Oni su ih poslali u još 31 hrvatsku školu koja ove školske godine sudjeluje u projektu. Osim hrvatskih škola u ovom međunarodnom projektu sudjeluju još i škole iz Francuske, Italije, Poljske, Slovenije i Španjolske. Prošle godine u projektu je sudjelovalo oko 23000  učenika u šest zemalja, od čega i 2000 učenika i učenica iz Hrvatske.

Ovaj projekt temelji se na građanskom odgoju te umjetničkom i kulturnom odgoju i obrazovanju. Inspiriran je projektom kojeg francuska organizacija La Ligue de l’enseignement provodi gotovo dva desetljeća, a po četvrti puta uključene su i škole iz Hrvatske.

Orehovečki učenici u projektu sudjeluju drugu godinu zaredom. Prošle godine razveselili su ih odgovori dvadesetak građana Križevaca i Svetog Petra Orehovca. Među odgovorima bili su i odgovori župana Darka Korena i gradonačelnika Križevaca Marija Rajna.

Izvor: OŠ Sveti Petar Orehovec

Služba ureda župana