Ravnateljima osnovnih škola podijeljene sigurnosne krijesnice za 1074 učenika prvih razreda

Uoči početka nastave, i ove su godine u organizaciji Županijske uprave za ceste i Koprivničko-križevačke županije ravnateljima osnovnih škola uručene sigurnosne krijesnice za učenike prvih razreda, njih 1074, kako bi bili što uočljiviji u prometu.

Na samom početku, okupljene ravnatelje pozdravio je župan Darko Koren zaželjevši uspješnu školsku godinu te je kazao kako se ovom simboličnom podjelom krijesnica šalje važna poruka o sigurnosti prvoškolaca.

Zahvaljujem ŽUC-u koji je tradicionalni pokrovitelj podjele krijesnica, a na svima nama je zadatak da budemo odgovorni prema onima koji kreću na svoj put prema obrazovanju i trebaju našu zaštitu. Pozivam vozače da se pridržavaju prometnih propisa i da posebno obrate pažnju na prvoškolce od kojih će neki po prvi put samostalno sudjelovati u prometu.“, istaknuo je župan, dodavši kako je ove godine na području Županije 50-tak učenika manje nego prošle te kako se nada da će Županija svojim aktivnostima i ulaganjima u obrazovanje doprinijeti pozitivnijem demografskom trendu.

Za nabavu krijesnica ŽUC je osigurao nešto manje od 7 tisuća kuna,  a ravnatelj Guzalić izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu, osvrnuvši se i na ostale zahvate koje provode uoči početka školske godine: „Znamo da je i djeci i roditeljima početak osnovnoškolskog obrazovanja jedan od najvažnijih trenutaka te pokušavamo skrenuti pažnju upravo na prvoškolce u prometu. Ako sigurnosne krijesnice doprinesu da samo jedno dijete ne bude ozlijeđeno, akcija je uspjela. Od ostalih aktivnosti, valja izdvojiti brigu o prometnoj signalizaciji uz škole, pješačke prijelaze i autobusna stajališta, a krenuli smo i postavljanjem nove svjetlosne LED signalizacije na školskim pješačkim prijelazima na početnih šest lokacija.“ Ravnatelj Guzalić još je jednom zamolio vozače za pojačani oprez te dodao kako je u planu ŽUC-a postaviti svjetlosnu signalizaciju na svim kritičnim prometnim točkama u Županiji.

U ime ravnatelja obratila se voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola i ravnateljica OŠ Ivana Lackovića Croate Kalinovac Mirjana Bazijanec koja je uputila zahvale Županiji i ŽUC-u na brizi na školarce, uz želje za nastavkom odlične suradnje i komunikacije.

Župan je podsjetio i na dvije ovogodišnje investicije u školstvu koje se privode kraju. Rekonstrukcija Osnovne škole Sveti Petar Orehovec vrijedna je gotovo 4 milijuna kuna i većinom se financira iz izvornih proračunskih sredstava, dok je druga dogradnja Područne škole Frana Galovića u Peterancu vrijedna oko 2,3 milijuna kuna. Otvorenje PŠ Peteranec planira se 4. rujna, na sam početak nove školske godine, kada će učenici krenuti s pohađanjem nastave u obnovljenim i adekvatnim prostorima.

Služba ureda župana