Ravnatelji srednjih škola informirani o novostima oko financiranja

Sastanak s ravnateljima srednjih škola Koprivničko-križevačke županije uoči početka nove školske godine 2013./2014. održan je u prostorima Županije 28. kolovoza. Domaćini sastanka bili su zamjenik župana Ivan Pal i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, znanost i šport Mladen Antolić. Ravnatelji su informirani o aktualnostima koje su vezane uz financiranje školstva na ovom području, te kapitalnim projektima koji se u školstvu trenutno provode.

Istaknuto je kako su od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta smanjeni prihodi školama za materijalne rashode, što Županija sada financira iz izvornih prihoda. Kako je kazao zamjenik župana Pal, da Županija to nije učinila upitno bi bilo financiranje grijanja i električne energije.

Ministarstvo je također smanjilo izdvajanje za prijevoz srednjoškolaca s 50% na 42% ukupne cijene prijevoza, pa se trenutno razmatraju modeli kako bi cijena prijevoza bila što povoljnija za roditelje, a opet održiva za prijevoznika i Županiju, koja prijevoz srednjoškolaca trenutno sufinancira s 5,8 milijuna kuna godišnje.

Županija je posebno ponosna na projekte energetske učinkovitosti u školstvu za koje je ostvarila 3,2 milijuna kuna od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Preko tog programa u fazi je obnova zgrada srednjih škola u Koprivnici i Učeničkog doma u Križevcima.

Kako je Ministarstvo preuzelo sufinanciranje plaćanja najma za koprivničku Gimnaziju, građenu po modelu javno privatnog partnerstva iznosom od 55%, u Županiji se pripremaju i novi projekti koji bi se u suradnji s državom realizirali preko JPP programa. Riječ je o gradnji Obrtničke škole u Koprivnici, te dogradnji zgrada gimnazija u Đurđevcu i Križevcima.

Ravnatelji su se složili kako je velika potreba i za ulaganje u edukaciju profesora, budući da su se izdvajanja za stručno usavršavanje uslijed krize znatno umanjila. Zamjenik župana je naveo da će se dodatna sredstava za financiranje ovog bitnog segmenta nastojati pronaći i preko izvornih sredstava županijskog proračuna.