Raste interes za cijepljenjem – u idućih deset dana građanima na raspolaganju sedam punktova za cijepljenje protiv koronavirusa

Trenutna je situacija, obzirom na broj zaraženih, loša, te naši sugrađani trebaju shvatiti ozbiljnost stanja i važnost poštivanja epidemioloških mjera i cijepljenja. Moramo svi zajedno biti odgovorniji i dati svoj doprinos u sprječavanju širenja zaraze – poručila je ravnateljica Vadla na konferenciji za medije.

U prostorijama Županijske uprave danas je nakon redovne koordinacije Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije održana konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktualnosti vezane uz epidemiološku situaciju na području županije te organizaciju cijepljenja protiv bolesti COVID-19.

Načelnik Stožera Ratimir Ljubić uvodno je izvijestio o epidemiološkoj situaciji na području županije koju karakterizira povećanje broja novooboljelih i hospitaliziranih.

Što se tiče učenika, 110 ih je pozitivno, 228 u samoizolaciji. Kod nastavnika imamo 22 zaražena i osam u samoizolaciji dok je kod nenastavnog osoblja na koronavirus pozitivno njih šest, a isto toliko ih je i u samoizolaciji. Dva su razreda na online nastavi. Želja nam je da se nastava što dulje odvija kontaktno, uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Svakom razredu i svakoj školi pristupamo individualno i selektivno odlučujemo o mjerama koje se trebaju poduzeti, a ovisno o situaciji“, dodao je zamjenik Ljubić te je dodao kako je u planu povećanje broj punktova za cijepljenje, obzirom na povećanje interesa građana i najavljeno proširenje upotrebe COVID potvrda. Još je kazao kako se čeka odluka nacionalnog Stožera civilne zaštite o toj temi, kada će e znati daljnji koraci po kojima će se postupati.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla osvrnula se na aktualno epidemiološko stanje na području županije te ustvrdila kako podatci pokazuju da je koronavirus intenzivno prisutan te apelirala na građane da ozbiljno shvate situaciju i pridržavaju se protuepidemijskih mjera. „Trenutna je situacija, s obzirom na broj zaraženih, loša,  naši sugrađani trebaju shvatiti ozbiljnost stanja i važnost poštivanja onih mjera o kojima stalno pričamo – nošenje maski, dezinfekcija prostora, fizička distanca i smanjenje kontakata. Nažalost, slabo se poštuju mjere izolacije i samoizolacije pa se virus sve širi unutar kućanstava, a to je posebno opasno za starije i imunokompromitirane osobe, kronične bolesnike. Moramo svi zajedno biti odgovorniji i dati svoj doprinos u sprječavanju širenja zaraze“, jasno je napomenula ravnateljica Vadla.

Koronavirus ima 100 lica, slikovito je opisala ravnateljica Vadla te dodala kako je važno – nakon što se prepoznaju simptomi, kontaktirati liječnika obiteljske medicine i čekati daljnje upute o testiranju, ukoliko se na radi o teškom obliku oboljenja za koje je potrebna hospitalizacija. „Mnogo je testiranja, stvaraju se veliki redovi i gužve pa tu treba ponoviti da se na testiranja dolazi na preporuku i uz uputnicu liječnika, a ne samoinicijativno. Isto tako, zbog velikog broja uzoraka rezultati nalaza ne mogu biti poznati odmah već se treba pričekati, molim sve za strpljenje jer naši su resursi ograničeni“, pojasnila je.

Ono što je ohrabrujuće jest činjenica da interes za cijepljenjem raste te je sve više onih koji se dolaze cijepiti na punktove kojih će u idućih 10 dana biti čak sedam. „U našim gradovima u županiji organizirat ćemo sedam punktova u idućih deset dana. Naravno da ne možemo odmah procijepiti sve, cilj nam je do kraja godine procijepiti još 40 tisuća ljudi,  a trenutno smo na 53 posto procijepljenosti osoba starijih od 18 godina. Cjepiva ima, no potrebno je strpljenje jer je to veliki organizacijski zahvat koji iziskuje velik broj liječnika koji će cijepiti. Osim na punktovima, cijepiti se može i kod liječnika obiteljske medicine. Apeliram na kolege da cijepe svoje pacijente u ordinacijama  i na taj način nam pomognu jer punktovi i  ordinacije moraju biti u sinergiji kako bi sve išlo još brže“, napomenula je Vadla.

Što se tiče najavljenih punktova za cijepljenje protiv koronavirusa, oni će biti organizirani prema sljedećem rasporedu:

  • u Križevcima (dvorana Osnovne škole Lj. Modeca): petak  12.11., ponedjeljak 15.11., petak 19.11 u terminu od 14 do 18 sati;
  • u Đurđevcu (dvorana Strukovne škole Đurđevac): utorak 16.11. u terminu od 14 do 18 sati;
  • u Koprivnici (dvorana Srednje škole Koprivnica) u subotu 13.11. u terminu od 8 do 12 sati, u srijedu 17.11. u terminu od 14 do 18 sati te u subotu 20.11. u terminu od 8 do 12 sati.

Ravnatelj Opće bolnice Koprivnica Mato Devčić kazao je kako broj oboljelih i hospitaliziranih u kontinuirano raste, a trenutno su u bolnici 44 pacijenta pozitivna na koronavirus. Od ukupno hospitaliziranih, njih 12 je cijepljeno. Kada je riječ o dobnim skupinama, ravnatelj Devčić je kazao kako su od 1930. do 1940. godišta hospitalizirana dva pacijenta, od 1940. do 1950. 14, od 1950. do 1960. 13 pacijenata, od 1960. do 1970. njih devet, a od 1970. do 1980. četiri pacijenta. Tome treba pribrojiti i dvije bebe rođene ove godine s lakšom kliničkom slikom koje su smještene na Odjelu pedijatrije.

Proces u bolnici je bitno promijenjen u dijelu izvršenja određenog volumena usluga, dogovorene operacije pacijenti ne mogu obaviti jer angažman bolnice u vezi COVID pacijenata zahtijeva formiranje nove djelatnosti koja je prioritetna pa se dobar dio medicinskih djelatnika mora preusmjeriti u tu djelatnost. U ovom času se izvršavaju isključivo hitne operacije i dio pacijenata s malignim bolestima, a prema mogućnostima, odnosno kapacitetima u Jedinici intenzivnog liječenja. Na raspolaganju nam je ukupno 26 respiratora i zasad nismo u potrebi angažirati dodatne resurse, odnosno respiratore iz drugih bolnica. Ipak, pokrenuli smo postupak nabave dva nova putem sredstava Ministarstva zdravstva“, pojasnio je ravnatelj Devčić te dodao kako su zabranjene posjete u bolnici, osim pedijatriji i pratnje na porodu, a sva dijagnostika i ambulantni pregledi odvijaju se prema slijedu naručivanja. Ulazak pacijenata u prostor bolnice moguć je isključivo uz COVID potvrdu ili negativan PCR ili antigenski test.

Također je dodao kako je najveći dio COVID pacijenata smješten u novom paviljonu dnevnih bolnica, a riječ je o pacijentima s blažim kliničkim slikama, s time da na svakom bolničkom odjelu postoji prostor za izolaciju.

Načelnik Policijske uprave koprivničko-križevačke Miroslav Puž kazao je kako policijski službenici redovno vrše nadzore osoba kojima su izrečene mjere kućnog liječenja ili samoizolacije te nadziru rad ugostiteljskih objekata. Ukupno je dosad kontrolirano 13.826 mjera liječenje u kući i samoizolacije te 16.996 objekata, a najavljeno je i daljnje kontroliranje propisanih mjera.

 

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije