Radni sastanak s proizvođačima mliječnih proizvoda

U četvrtak, 12. siječnja, u prostorima Županije je održan radni sastanak s predstavnicima Udruge malih sirara Koprivničko-križevačke županije „Prgica“. Sirari su župana Darka Korena i njegove suradnike informirali o svom svakodnevnom radu i problemima s kojima se susreću u plasmanu svojih proizvoda.

Članove ove udruge većinom dolaze s područja Grada Križevaca i Kalničkog prigorja, te proizvode sa svojih domaćinstava prodaju na tržnicama u Zagrebu. Velik problem predstavljao im je nedavno stupanje na snagu pravilnika kojim se prostorno ograničavala prodaja hrane životinjskog podrijetla ‘izvan područja svoje i susjednih županija’. Na sreću ovakav apsurdan pravilnik stavljen je van snage, a sirari su posebno zahvalili županu Korenu koji se za njih u vezi toga založio.

Župan je naime sredinom prosinca 2011. uputio oštar dopis Upravi za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede u kojem je tražio da se pravilnik prilagodi malim poljoprivrednim proizvođačima i da im se omogući prodaja njihovih proizvoda. Prisutni su se složili kako je za male proizvođače mliječnih proizvoda potrebno naći trajno rješenje oko plasmana, što izmjena pravilnika nije, te je dogovoreno da će predstavnici Udruge i županijske službe osmisliti zajednički prijedlog koji bi se poslao resornom ministarstvu.

Župan je tijekom sastanka istaknuo kako mala gospodarstva osiguravaju egzistenciju brojnim domaćinstvima i da im zato treba dati podršku. Među brojnim sirarima i proizvođačima mlijeka iz Koprivničko-križevačke županije njih čak 220 svoje proizvode distribuira na zagrebačkim tržnicama. Stoga si možemo zamisliti što bi za područje Podravine i Prigorja značilo da pravilnik nije izmijenjen.