Radni sastanak Preventivno-zdravstvenog stožera Koprivničko-križevačke županije

Dana, 28.svibnja u zgradi Županije održan je radni sastanak Preventivno-zdravstvenog stožera Koprivničko-križevačke županije.

Dnevni red sastanka je bio:

1) Informiranje o stanju gripe kod nas i u svijetu,

2) Upoznavanje s Županijskim planom pripremljenosti za pandemiju gripe na području Koprivničko-križevačke županije,

3) Prijedlozi izmjena i dopuna spomenutog Županijskog plana.

Gđa. Draženka Vadla , predsjednica preventivno-zdravstvenog stožera Koprivničko-križevačke županije naglasila je da je stožer  formiran još 2007 godine i donio je  Županijski plan pripremljenosti za pandemiju gripe na području Koprivničko-križevačke županije.

Od sezonske gripe u periodu od siječnja do mjeseca ožujka ove godine oboljelo je približno  2000 ljudi u našoj županiji,a oko 15000 osoba se cijepi protiv gripe, pretežno starija populacija iznad 45 godina starosti.

Naglasila je kako su svakodnevno u kontaktu sa svjetskim zdravstvenim institucijama i intenzivno prate kretanja svinjske gripe,trenutno je u svijetu oboljelih od svinjske gripe približno 13000 osoba i umrlo je 95 osoba, što je stopa letaliteta 0,7 %.

Zdravstvene ustanove i djelatnike opskrbili su zaštitnim maskama i antivirusnim lijekovima.

Županijski plan pripremljenosti za pandemiju gripe na području Koprivničko-križevačke županije obuhvaća Plan epidemiološkog nadzora nad gripom (praćenje prijave gripe od liječnika PZZ i liječnika drugih razina zdravstvene zaštite; dopuna praćenja sustava prijavljivanja u cilju ranog uočavanja gripe;grupiranje bolesnika sličnih gripa službi za epidemiologiju; potvrda gripe (izolacija virusa, identifikacija antigena); izvješćivanje o oboljelima od gripe; obavješćivanje javnosti o pandemiji gripe..)