Radna skupina za poljoprivredu i ruralni razvoj ponovno traži sastanak s resornim ministarstvom

Članovi Radne skupine za poljoprivredu i ruralni razvoj na čelu s voditeljem Tugomirom Majdakom, pročelnikom Upravnog odjela za zajedničke politike i fondove EU Virovitičko-podravske županije, održali su u ponedjeljak, 24. kolovoza u prostorijama Hrvatske zajednice županija u Zagrebu svoju četvrtu sjednicu. U ime Koprivničko- križevačke županije, u radu sjednice sudjelovao je Marijan Štimac, pročelnik UO za gospodarstvo, komunalne djelatnosti, poljoprivredu i međunarodnu suradnju.
Okupljeni su zaključili da će od Ministarstva poljoprivrede zatražiti produženje roka za prijedlog mjera ruralnog razvoja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (Zakon o poljoprivredi, NN 30/15) do 10. listopada kao i požurnicu za hitan sastanak sa predstavnicima ministarstva kako bi razgovarali o smjernicama za izradu navedenih mjera.
Također se razgovaralo i o provedbi Programa ruralnog razvoja te o novim pravilnicima za podmjere 4.1. i 4.2. u okviru istog. Zaključeno je kako će se Radna skupina predložiti Ministarstvu poljoprivrede izmjene kriterija kako bi provedba ovih mjera bila uspješnija te u skladu s održivim razvojem u ruralnim područjima Republike Hrvatske. Bilo je riječi i o osnivanju proizvođačkih organizacija u poljoprivredi. Dosad su na razini Hrvatske osnovane tek dvije, te su županije pokrenule inicijative za okupljanje proizvođača u takve organizacije ali pritom nailaze na određene poteškoće. To se ponajprije odnosi na oblik funkcioniranja tih organizacija (zadruga, udruga, d.o.o.) te je zaključeno da resorno ministarstvo treba postaviti jasnije smjernice kako bi proizvođačke organizacije imale perspektivu u svom poslovanju.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.