Proslavljeni Martinjski dani Općine Virje

Povodom obilježavanja Dana općine Virje i slavljenja nebeskog zaštitnika svetog Martina, u utorak 11. studenoga predstavnici Općine položili su vijence pod Središnji križ na mjesnom groblju u Virju. U svečanoj povorci krenulo se do Župne crkve svetog Martina ispred koje se već tradicionalno prikazuje scenski prikaz Dobročinstvo sv. Martina.

Središnji događaj proslave bila je svečana sjednica Općinskog vijeća koja je održana u Društvenom domu. Načelnik Općine Mirko Perok pozdravio je sve prisutne i osvrnuo se na učinjeno u proteklom razdoblju. Posebno je naglasio važnost komunalne infrastrukture, a glavni projekt Općine je izgradnja i dovršetak Dječjeg vrtića. Istaknuo je da je do sad odrađeno oko 80 posto investicije, a temeljem osiguranih financijskih sredstava, radovi će biti završeni u proljeće 2015. godine. Nadalje, projekt kanalizacije i vodovoda je u tijeku, dosad je uloženo oko 60 milijuna kuna a završetkom izgradnje vodovodne mreže omogućiti će se svim stanovnicima Općine priključak na sustav vodoopskrbe. Od planiranih aktivnosti za sljedeću godinu naveo je dovršetak vrtića, nastavak izgradnje kanalizacije u Virju, izmjena i promjena plinske mreže u Virju, uređenje pješačkih i biciklističkih staza. Zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli u realizaciji navedenih projekta, a posebno Koprivničko-križevačkoj županiji na pruženoj financijskoj pomoći.

U ime svih načelnika prisutne je pozdravio načelnik Općine Kalinovac Branko Sobota koji je čestitao svima Dan Općine i blagdan zaštitnika sv. Martina te zaželio da sve ono što je planirano u strategiji razvoja Općine bude i ostvareno. Čestitkama se pridružio i sabosrski zastupnik i načelnik Općine Gola Stjepan Milinković koji je pohvalio rad Općine jer spremno odgovara na izazove pred kojima se nalazi, radeći na kvaliteti života u Općini.

U ime Koprivničko-križevačke županije proslavi je prisustvovao župan Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota. U svom obraćanju župan je naveo kako je upravo Izvješće o radu Općine i njegov sadržaj mjerilo vrijednosti i primjer mjerila vrijednosti lokalne samouprave u krajnjoj suprotnosti kojoj su lokalna i regionalna samouprava trenutno izložene.

Sve ovo što smo čuli u Izvješću postignuto je najvećim djelom vlastitim snagama, vlastitim sredstvima jer sve je manje potpore koja dolazi sa viših razina. Lokalna uprava se konstantno treba prilagođavati novim tehnologijama, sredstava mora usmjeriti na pripremu projekta, a Županija će prije svega u tom pravcu usmjeravati financijske potpore. Jedan takav projekt upravo se odnosi na općinu Virje, odnosno na izgradnju vrtića koja je jedna od kapitalnih investicija Općine.

Navečer je služena sveta misa zahvalnica predvođena varaždinskim biskupom Josipom Mrzljakom, a završnica proslave Dana općine obilježena je bakljadom. Martinjski dani, manifestacija duha, kulture, gospodarstava, športa i druženja, obilježeni su raznim kulturnim i sportskim događanjima, među kojima su proslavljene značajne obljetnice: 130. obljetnica Hrvatskog pjevačkog društva „Ferdo Rusan“ Virje, 85. obljetnica Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hampovica, 60. obljetnica Društva „Naša djeca“ Virje te 55. obljetnica Udruge žena Hampovica.

Voditeljica Odsjeka za komunikacije i protokol:
Melita Ivančić, mag. pol.